Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sudbina nepoznata

U Iraku oteta njemačka kustosica i aktivistica Hella Mewis

Foto: Twitter
1/2
23.07.2020.
u 12:14

U Bagdadu je oteta njemačka kustosica i aktivistica Hella Mewis.

U ponedjeljak navečer u glavnom iračkom gradu Bagdadu oteta je kustosica Hella Mewis. Informaciju je potvrdilo iračko Ministarstvo unutarnjih poslova, a neimenovani izvor otkrio je agenciji AFP da je Mewis je oteta dok je vozila bicikl na putu kući iz ureda. Počinitelji, za sad nepoznata skupina muškaraca, njemačku državljanku navodno su bijelim kombijem odvezli u nepoznato. 

Hella Mewis, koja je surađivala s Goethe Institutom u Bagdadu, u Iraku je živjela nekoliko godina. Voditeljica je i programa u iračkom umjetničkom kolektivu Tarkib te je radila na promociji mladih iračkih umjetnica i umjetnika. 

Dhikra Sarsam, prijateljica otete žene, na društvenim mrežama otkrila je kako je Mewis znala da joj je život u opasnosti te je očekivala ovakav incident. Sarsam ju je također pokušala nazvati čim je čula vijesti, no mobitel joj je bio isključen, a tvrdi i da su policajci svjedočili otmici, ali nisu reagirali. 

- Hella je očekivala da će biti oteta jer svi mi očekujemo takvu sudbinu - napisala je Sarsam te objasnila da je Mewis bila posebno zabrinuta otkad je ubijen irački intelektualac Hisham al-Hashemi koji je podržao antivladine prosvjede u toj zemlji. Sama Mewis također je bila aktivan sudionik prosvjeda te je strahovala za svoj život. 

- Iračko društvo dijelom je konzervativno, naravno, ali neki se samo boje promjena. To je ono što mi pokušavamo napraviti, djelovati bez straha i ljudi će slijediti naš primjer - rekla je Mewis u prošlogodišnjem intervjuu za PBS. 

Otkad su prosvjedi protiv iračke vlade započeli krajem prošle godine, stradale su stotine prosvjednika i aktivista, a deseci su ubijeni ili oteti. 

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izvijestio je da je osnovano krizno vijeće koje će istražiti otmicu Helle Mewis. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije