Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U Galeriji 'Milan i Ivo Steiner' izložba slika Brune Mascarellija

09.11.2008.
u 13:24

ZAGREB - Izložba retrospektivnih i recentnih radova hrvatskog slikara Brune Mascarellija otvorena je danas u Galeriji "Milan i Ivo Steiner", u sklopu zagrebačke Židovske općine.

Izložene su 22 slike, nastale u radoblju od 1961. do 2008. godine, većinom u tehnikama ulja na platnu i šperploči te akrila na platnu i šperploči.

Otvarajući izložbu akademski slikar i akademik Đuro Seder istaknuo je kako je izložen "malen segment golemog opusa Brune Mascarellija, rovinjskog, ali i svjetskog slikara".

Riječ je o umjetniku koji svoje slikarstvo gradi na najboljoj tradiciji zapadnog moderniteta, koristeći impulse velikih majstora moderne. Mediteran je za Mascarellija izvor umjetničkog nadahnuća što se posebno vidi u njegovim brojnim inačicama istarskog pejzaža, rekao je Seder.

- Rovinj je mjesto odakle Bruno Mascarelli uvijek iznova kreće u pohod na svjetske prostore i galerije, da bi se u Rovinj uvijek ponovno vratio - dodao je.

Govoreći o slikarevu umjetničkom opusu Seder je naglasio golemu Mascarellijevu energiju i kreativnost. Djelovao je od 1952. u Italiji, Poljskoj, Francuskoj, Austriji, Brazilu, na Bliskom istoku i drugdje, izlažući samostalno i na skupnim izložbama u cijelome svijetu.

Bruno Mascarelli rođen je 1926. u Sarajevu. Zagrebačku umjetničku akademiju upisuje godine 1948., a prvi javni nastup imao je 1949. u sklopu izložbe studenata zagrebačke akademije.

Iako radi i izlaže u cijelome svijetu, od 1950. ostaje trajno vezan uz Rovinj. Dobitnik je brojnih hrvatskih i svjetskih nagrada za slikarstvo i grafiku.

Izložba u Galeriji "Milan i Ivo Steiner" otvorena je do 14. prosinca.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije