Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ksenija Prohaska

U novom filmu sam zla asistentica glavnog negativca i proročanski najavljujem stvaranje pandemije

08.10.2020.
u 10:39

Ksenija Prohaska zvijezda je SF filma “Creators: The Past” u kojem glumi s Gérardom Depardieuom, Williamom Shatnerom i Bruceom Payneom.

Glumica Ksenija Prohaska ponovno je u podjeli sa svjetskom filmskom elitom. I to u SF žanru u kojem smo je gledali i na njezinim glumačkim počecima u ulozi izvanzemaljke Andre u prvom našem SF-u, “Gostima iz galaksije” oskarovca Dušana Vukotića.

U ovom trenutku na putu je u Rim gdje je sutra u čuvenom kinu Aquila talijanska premijera njenog novog SF filma “Creators: The Past” u kojem glumi s Gérardom Depardieuom, Williamom Shatnerom i Bruceom Payneom.

– Sam film snimljen je prilično davno, prije četiri godine, bio je na 27 festivala i osvojio mnoge nagrade, ali nije prikazan u Italiji. Talijanska premijera bila je zakazana za 19. ožujka i otkazana je zbog korone, ali evo je. Okupit će se većina ekipe sa seta, neki poput Shatnera će izostati zbog situacije s koronom, ali dolazi Bruce Payne, glavni negativac filma Lord Kal kojem ja glumim asistenticu, dr. Ferrari. Depardieu je u filmu pozitivac Master of Faith, a Shatner igra Boga. Moram vam priznati da ću film sada prvi put pogledati – kaže Ksenija Prohaska pa dodaje zanimljivu činjenicu da je sa Shatnerom već glumila 1994. u seriji “Seaquest”, ali nije ga upoznala. Štoviše tada ga nije ni prepoznala kao čuvenog kapetana Kirka i vrijeme je provodila u razgovoru o ratu u Hrvatskoj s legendarnim glumcem Royem Scheiderom. Na snimanju pak talijanskog SF-a “Creators: The Past”, dojmio je se Gérard Depardieu.

– On je božanstven glumac, velik je kao svemir, duhovit, pametan, jedan čaroban klaun i otkačeni umjetnik. Sedam sati smo skupa snimali jednu scenu i, vjerujte mi, bilo je to divno iskustvo. Na mene je ostavio baš dubok dojam, karizmatičan kao i na platnu. Što se tiče same suradnje u ovom filmu, do nje je došlo zahvaljujući ljudima koji su me poznavali kao glumicu u Hollywoodu gdje sam radila 12 godina i činjenici da mi je engleski drugi materinski jezik, a i kad me vidio redatelj Piergiuseppe Zaia, bio je jako zadovoljan – govori Prohaska. Radnja filma daje fiktivno objašnjenje zašto se 2012. nije ostvarilo proročanstvo drevnih Maja, a svemir prolazi kroz planetarno poravnanje koje Zemlji donosi potpunu pomrčina Sunca i duboke vibracijske promjene. Dakle, apokaliptičan uradak koji odgovara apokaliptičnom vremenu u kojem živimo.

– I k tome moj zločesti lik u filmu izgovara proročansku rečenicu: “Ako ništa od planiranog ne uspije, proizvest ćemo pandemiju” – kaže glumica pa o aktualnoj realnoj situaciji s koronom dodaje:

– Ja sam klasa optimist i budući da duboko vjerujem u medicinu koja napreduje nevjerojatnom brzinom, sigurna sam da će se i ova situacija riješiti. Činjenica je da se pandemije događaju oduvijek, mi samo nismo bili spremni na to. Nismo vjerovali da je nešto takvo opet moguće. Ali nismo vjerovali ni da će biti rata, pa nam se dogodio. Nismo vjerovali ni da ćemo ići na Mjesec, ni da će se podići razina mora, ni da ćemo plastičnim otpadom poubijati silne vrste životinja, a sve se to dogodilo. Tako ni ova situacija neće završiti sretno zbog žrtava, ali pronaći će se rješenje, a do tada treba biti svjestan, odgovoran i ne pametovati i tražiti opravdanja u teorijama zavjere jer korona je tu. Ja se osobno ne bojim. Prije ovog puta u Italiju morala sam se testirati, naravno, ne preko HZZO-a, platila sam test. Idem s dragom prijateljicom iz gimnazijskih dana, stare smo putnice, i strašno se radujem. Rim je k tome moj najdraži grad, a hoteli su trenutačno beskonačno jeftini, samo treba biti oprezan.

Ksenija Prohaska rođena je u Splitu. Diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti 1980., a prvi angažman bio joj je u Drami zagrebačkoga HNK. Godine 1987. odlazi u Los Angeles gdje nastupa u kazalištima, na filmu i televiziji, da bi stalnom članicom splitske Drame postala 1999. Odlukom ministra kulture 2015. dodijeljen joj je status nacionalne dramske prvakinje. Koroni usprkos, kaže, radi jako puno, a i iz Italije se vraća zbog kazališnih obveza u Splitu.

– Imali smo veliki hit “Orestiju” nagrađenu Nagradom hrvatskog glumišta, a poslije je došao mjuzikl “Bambina” nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta zbog čega ga vraćamo na scenu 4. i 5. studenog. Osim toga, ljetos sam održala i koncert na kojem sam izvodila šansone Jacquesa Brela i Edith Piaf, program koji sam davnih dana izvodila i u Lisinskom. Ako se uskoro stiša korona, nadam se ponovnom gostovanju u Pragu gdje sam lani na češkom jeziku izvela “Marlene Dietrich” te u Italiji sa sjajno prihvaćenom “Billie Holiday” na talijanskom jeziku – kaže Prohaska pa o svojem povratku 1999. iz Amerike u Hrvatsku nastavlja:

– To je najbolja odluka mojeg života. Još sam stigla na svojem prekrasnom jeziku i na mnogim dijalektima odigrati važne kazališne uloge. U roku od “malih” 14 godina kazališnog rada postala sam nacionalna prvakinja s mnogim nagradama i s hrvatskim predstavama gostovala u 20 zemalja i glumim na pet jezika. To vam može priuštiti samo zemlja koja ima ministra kulture, koja ima kazališta kakva imamo mi i zemlja koja ima drukčiji pristup kulturi no što ga ima Amerika. Neprocjenjiva je činjenica da se nisam slučajno rodila u Hrvatskoj, odgojila u Splitu i u Rijeci, završila škole u Zagrebu i mislim da je pitanje zašto sam se vratila doma ovdje potpuno nepotrebno. Imam toliko projekata i planova da bi mi trebalo još tri života da ih ostvarim, morat ću se malo požuriti. Sanjam i o turneji po Rusiji i Južnoj Americi, ali najviše od svega o čemu sanjam, kada prođe korona, je odlazak svojoj kćeri. Ona je sa suprugom, iako su oboje pravi Amerikanci, prije tri godine također napustila Ameriku. Živjeli su neko vrijeme u Hrvatskoj, posjetili Estoniju i zaljubili se u tu zemlju i danas žive u Tallinnu. On je informatičar, ona nutricionistica i učiteljica joge i imaju dvije divne kćeri. Dakle, korona me žalosti isključivo jer ne mogu vidjeti svoju obitelj – kaže glumica koja posljednjih 17 godina živi s uvijek spremnim koferima jer nikad se ne zna u kojem dijelu svijeta će se sutra probuditi. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije