Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

U četvrtak ispraćaj povjesničarke Mirjane Gross na Krematoriju

Ugledna hrvatska povjesničarka Mirjana Gross preminula je u ponedjeljak u devedeset i prvoj godini života. Ispraćaj je u četvrtak 26. srpnja u 12.10 na zagrebačkom Krematoriju.
25. srpnja 2012. u 11:50 3 komentara 21 prikaza
prof. dr. mirjana gross
Foto: arhiv

Ugledna hrvatska povjesničarka Mirjana Gross preminula je u ponedjeljak u devedeseti i prvoj godini života. Posljednji ispraćaj profesorice koja je dobila titulu emeritusa bit će 26. srpnja u 12.10 na zagrebačkom Krematoriju. Rođena je 22. svibnja 1922. godine u Zagrebu. Dio Drugog svjetskog rata provela je i u njemačkim nacističkim logorima. Diplomirala je 1951. godine, a doktorirala sedam godina kasnije i to povijest na zagrebačkom Sveučilištu.

Prvo je bila asistentica Historijskog instituta JAZU, a onda je prešla na Filozofski fakultet u Zagrebu gdje je radila sve do mirovine u koju je otišla 1982. godine. Predavala je hrvatsku povijest 19. stoljeća te metodologiju povijesne znanosti. Dobila je niz nagrada u zemlji i u inozemstvu. Autorica je brojnih knjiga, studija i stručnih članaka. Bila je jedna od najuglednijih hrvatskih intelektualki. Autorica je djela kao što su "Počeci moderne Hrvatske", "Izvorno pravaštvo", "Historijska znanost", "Prema hrvatskome modernom društvu", "Historijska znanost", "Vijek i djelovanje Franje Račkog"...

 

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
  • detour:

    velika kriticarka autoritarnog i kriminalnog rezima franje tudjmana, a to je i jedan od razloga zasto nikad nije postala clanica akademije.

  • grah:

    'super' vam se ova fotka. baš je jasna.

  • Deleted user:

    Ta nikako ne može biti UGLEDNA, ta je bila i jest protiv Hrvatske ako je bila protiv Tuđmana!