Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strah od političke odmazde

Nitko se ne usudi izložiti Trumpa od kovanica

Portret Trumpa izrađen od kovanica
Foto: Lucas Jackson/REUTERS
06.02.2018.
u 09:01

Govori samo o novcu, a ima puno ozbiljnijih problema kao što je nuklearno oružje. Iako bogat, poprilično je jeftin, obrazlažu autori

Prije no što je postao američkim predsjednikom, Donald Trump slovio je za svojevrsnu inkarnaciju novca i moći koja s njim dolazi. Ukrajinska umjetnica i aktivistica Daria Marčenko i njen suradnik Daniel Green tu su njegovu inkarnaciju prenijeli na platno i izradili impozantni dvometarski Trumpov portret “Lice novca” napravljen od američkih kovanica.

“Htjeli smo pokazati da u pozadini globalnih problema koji su pred čovječanstvom Trumpov govor o novcu izgleda ništavno”, kazali su za CNN umjetnici čija se ideja za nastanak djela rodila lani kada je Trump zahvalio Putinu što je izbacio američke diplomate iz Moskve napomenuvši da će time Amerika znatno uštedjeti. Sličan primjer “dobre štednje” naveo je i kao pozitivan razlog povlačenja iz Pariškog sporazuma.

 

“On govori samo o novcu. A imamo puno ozbiljnijih problema kao što su klimatske promjene i nuklearno naoružavanje. Iako bogat, poprilično je jeftin”, dodao je Green. Portret su radili tri mjeseca, upola kraće nego portret Vladimira Putina izrađen od 5000 praznih čahura metaka korištenih u sukobima u Ukrajini, koji je trenutačno izložen u New Yorku u sklopu izložbe “Pet elemenata rata”. Za razliku od metaka koje su izbrojili jer su brojkom htjeli aludirati na izgubljene ljudske živote, kovanice koje čine Trumpa nisu numerirali. Trumpov portret nije ni dio spomenute izložbe. Ukrajinski institut odbio ga je izložiti u strahu od političke odmazde. Ipak, u planu je skora izložba obaju portreta u svibnju u Las Vegasu, a na pitanje bi li portret, da se pruži prilika, prodali samom Trumpu, Daria je odgovorila: “Kad bi imao hrabrosti da ga pogleda i sagleda se i iz drugog kuta, i to bi već bio napredak.”     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije