Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagor

Trinaestorica najvećih radila su naslovnice kultnog stripa

01.07.2019.
u 13:19

Kad biste bilo koju osobu odraslu u bivšoj državi pitali da vam kaže nekog strip-junaka, velika je šansa da bi odgovor bio “Zagor”. A kad biste fanove tog kultnog Bonellijeva stripa pitali da vam kažu naziv samo jedne Zagorove epizode, velika većina ispalila bi “Nasilje u Darkvudu”.

Dražen Kovačević
Foto: Dražen Kovačević

Otisnuli strip bez kraja

Radilo se, podsjetimo, o prvom ikad objavljenom “Zagoru” na ovim prostorima, koji je u sklopu Zlatne strip edicije objavljen 13. 9. 1968. godine. Tri su zanimljivosti vezane za to izdanje: prva da je “Duh sa sjekirom” bizarnom prevoditeljskom (neki će reći i cenzorskom) odlukom preimenovan u “Čovjek sa sjekirom”, druga je da je originalni naslov epizode “Rat” pretvoren u “Nasilje u Darkvudu”, a treća je da je originalnih 180 stranica nagurano na 128 stranica koliko su imala izdanja Zlatne serije, što je značilo da su čitatelji ostali uskraćeni za rasplet i kraj epizode!

Unatoč tome, Zagorova priča dobro se primila i Zlatna serija počela je uključivati sve više njegovih avantura, sve dok legendarni junak nije dobio i vlastito kiosk-izdanje koje je tijekom godina mijenjalo nakladnike, neke su se epizode reprintale, neke su preskočene i tek naknadno objavljene, neke su zauvijek izgubljene...

Tihomir Tikulin Tico
Foto: Tihomir Tikulin Tico

Međutim, u srcima brojnih fanova ono prvo, krnje izdanje objavljeno u 13. broju Zlatne serije ostat će najposebnije, kao što je Amerikancima prva epizoda “Supermana” objavljena u izdanju Action Comics 1938. godine.

Današnji nakladnik “Zagora” za područje Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH je Veseli četvrtak, tvrtka koja je s radom počela u veljači 2008. godine, a koja je ovih dana izazvala pravu malu senzaciju objavom luksuznog boks-seta “Nasilja u Darkvudu”, s čak 13 limitiranih svezaka čije naslovnice potpisuju neka od najvećih crtačkih imena s područja bivše Jugoslavije, među kojima su i naši Dalibor Talajić te Tihomir Tikulin Tico.

Aleksandar Zograf
Foto: Aleksandar Zograf

Autori originalnih izdanja

Tu su i prvaci srpske scene, uključujući i autora brojnih naslovnica Zlatne serije Miodraga Ivanovića Mikicu, a tu su i dva “prava” autora Zagora: njegov tvorac Galleano Ferri i jedan od najistaknutijih članova redakcije Zagora Paolo Bisi. Luksuzni boks bit će dostupan i u Hrvatskoj!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije