Naslovnica Kultura Knjige

Ilustrator brutalnog stripa o putovanju migranata od Afrike do Pariza gostovao u Rijeci

Ugledni francuski ilustrator, slikar i kipar crteže je izradio inspiriran muškarcem kojeg je upoznao, a poručio je kako 'prije svega treba biti čovjek'
14. svibnja 2019. u 15:04 1 komentara 114 prikaza
Foto: Barroux

U Rijeci se održao 12. sajam knjiga i festivl autora Vrisak, a tim je povodom francuski ilustrator Barroux gostovao u jednom caffe baru. gdje je govorio o nastanku tog grafičkog romana, za koji je tekst napisala francuska spisateljica gabonskog podrijetla Bessora.

Izložba Crtani romani šou Otvoren sajam Ljubitelji stripova pohrlili na 22. Zagreb Comic con

 

Strip govori o migrantu koji nastoji iz Obale Bjelokosti stići do Pariza, gdje se nalaze njegova supruga i djeca, a to putovanje traje godinama.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Alpha: Abidjan to Paris by Bessora, illustrated by Barroux, and translated from French by Sarah Ardizzone || my feature this week for #howaboutcomics Monday. Alpha is the story of a man from Côte d'Ivoire who migrates north to reunite with his wife and young son. We follow Alpha on this harrowing journey, learning more about him and his fellow "adventurers" as they move through Mali, Algeria, and then on their way to the European continent to create what they believe to be a better life. Alpha and his fellows - an idealistic young man, a woman, and a child - form a makeshift family, and we learn of each of their trials and the utter corruption, illness and injuries, and tragedy that befall the people who attempt this journey. It is an emotional tale, one that we continue to see play out each day in international news - im/migration, human trafficking, governmental corruption, etc. This title also appears as Alpha: Abidjan to Gare du Nord in English. Described as true events but composite characters, this is a "true story" for many people. Comics and graphic novels as social conscience and education; this medium can be very effective for storytelling in this way.

A post shared by lauren w (@end.notes) on

 

Barroux je kazao da je ovaj strip počeo nastajati kad se vratio iz SAD-a u Pariz, gdje je pronašao mjesto za stvaranje u skvoterskoj zajednici, među kojima su umjetnici raznih profila. U razgovoru s jednim od njih, koji je došao iz Afrike, dobio je ideju za strip te je tragajući za osobom koja bi napisala tekst došao do Bessore. "Taj čovjek s kojim sam razgovarao", rekao je, "u Parizu je radio, plaćao porez i imao obitelj, ali se unatoč tome bojao da ga policija ne privede i deportira."

Želio je, kaže, prenijeti poruku da "prije svega treba biti čovjek" i da ljudi ne bi trebali biti neosjetljivi jedni prema drugima.

 Istaknuo je da je u stripu "Alpha" odabrao grub crtež, jak i moćan, kako bi izravnije prenio poruku o naporima kojima su migranti izloženi tijekom putovanja. Za kraj riječkog predstavljanja nacrtao je na podu crtež tušem velikog formata pred okupljenim posjetiteljima. 

Organizator festivala, nakladnička kuća V.B.Z., objavila je strip "Alpha" u okviru novog serijala "Europom kroz knjige - Na margini: glasovi drugih i 'drugačijih'".

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • autoritet:

    Je li obradio slučaj kad su jadni migranti muslimani poubijali sve migrante kršćane na brodu?