Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Sara Pinborough "Ne vjeruj svojim očima"

Triler Sare Pinborough svojim krajem “izuva iz cipela”

Foto: Arhiva Egmont
06.02.2018.
u 13:17

Ovo je psihološki triler u kojem postoje jaki elementi znastvene fantastike, ali ma što napisali o knjizi plešemo na tankoj liniji otkrivanja detalja koji se ne smiju otkriti kako ne bi pokvarili gušt čitanja

Roman “Ne vjeruj svojim očima” svjetski je bestseler autorice Sare Pinborough, a kod nas ga upravo objavljuje izdavačka kuća Egmont (urednik Davor Uskoković, prijevod Jelena Pataki, 99 kuna) te njime započinje svoju novu biblioteku Puls. Ljubaznošću izdavača prvi smo pročitali ovaj uzbudljivi triler koji na gotovo svakoj stranici ruši zakone žanra i baš je zbog toga izuzetno privlačan čitatelju naviklom na trilere.

No postoji jedan problem: ma što napisali o knjizi, plešemo na tankoj liniji otkrivanja detalja koji se ne smiju otkriti kako ne bi pokvarili gušt čitanja jer ovo je roman koji svojim krajem čitatelje “izuva iz cipela”. Krenimo stoga od onog što smijemo reći.

Sarah Pinborough britanska je autorica koja je objavila više od dvadeset romana te piše scenarije za BBC, a svjetsku je slavu stekla upravo ovim psihološkim trilerom. Ovdje priču pričaju dvije žene, a počinje na gotovo banalan način, često puta korišten u TV sapunicama: razvedena žena u baru sretne zanimljivog muškarca, a piće za pićem dovede do poljupca. Ali sljedećeg jutra slijedi šok: muškarac je ne samo oženjen već je i njezin novi šef.

I tu počinje ljubavni trokut koji neizbježno vodi u smrt. Ali čiju? Sve je nakon toga priča o ljudskoj patologiji, o ovisnosti o drugim ljudima, o metodama zastrašivanja i manipulacije, o teškim poremećajima ličnosti, o ljudskom zlu koje postoji koliko god mi šutjeli o tome. Dodajte toj lepezi tema i dijelove romana koji zadiru u znanstvenu fantastiku, a tiču se kontrole snova, i dobili ste priču kakvu ne možete ni zamisliti do predzadnjeg poglavlja. Upravo to ovaj roman i njegovu autoricu izdiže iz mora psiholoških trilera koji su trenutačno glavni hit u izdavaštvu. Ovdje je čitatelj doslovno bombardiran preokretima u priči koji u konačnici i te kako imaju smisla. Stoga valja čestitati Pulsu na furioznom početku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije