Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Elan Mastai "Sva naša pogrešna sutra"

Ne treba putovati kroz vrijeme da shvatimo kako se mijenja naš život

Foto: arhiva Znanje
29.11.2017.
u 12:03

Mastai roman piše kao memoare, sjećanja glavnog lika, te uvodi i mnoga tehnološki zanimljiva pitanje poput onog kako putovati kroz vrijeme na planetu koji u svakom djeliću sekunde mijenja svoj položaj

Elan Mastai je Kanađanin: pisac, scenarist i producent. Definitivno piše filmski te su prava za njegov prvijenac već otkupljena. Bit će to uzbudljiv film, baš kao što je ovo uzbudljiv ZF roman o putovanju kroz vrijeme i paralelnim stvarnostima.

No Mastai je svom hrvatskom izdavaču – kući Znanje – priuštio popriličnu glavobolju. Naslov romana je prevoditeljica Željka Gorički, naravno u suradnji s urednicom Bojanom Franić, prevela kao “Sva naša pogrešna sutra” iako naslov originala glasi “All Our Wrong Todays”. Za hrvatski jezik ovo je nerješiv problem jer riječ danas je prilog, a ne imenica pa nema množinu, dok bi “pogrešne današnjice” svakog tko knjigu uzme u ruke odvele na pogrešan trag.

Priča je podosta komplicirana: glavni lik živi u 2016. godini, ali ne onoj kakvu mi poznajemo. To je tehnološki raj bez ratova, gladi, bijede. Sve zbog nevjerojatnog znanstvenog otkrića iz 1965. godine kada je otkriven izvor nepresušne energije. U tom drugom svijetu najbolje se prodaje zabava i zato je izum putovanja kroz vrijeme ono što se najviše očekuje. No upravo na dan kada to postaje moguće sve kreće krivim tijekom. Stoga povratak iz budućnosti u trenutak epohalnog otkrića zauvijek mijenja “tkanje” svemira.

Tu autor u priču uvodi paralelne stvarnosti, one u kojima žive pomalo drugačije izvedenice glavnog junaka. Što je istina? Naš svijet ili apokalipsa u kojoj caruju vojnici? Čak i uzbudljivije od tih pitanja ona su o paralelnim svjetovima u našim životima. Što bi bilo da smo u nekom prijelomnom životnom trenutku donijeli drugačiju odluku? Za odgovor na to pitanje ne treba nam putovanje kroz vrijeme, ono se samo nameće dok čitamo ovaj roman.

Elan Mastai roman piše kao memoare, sjećanja glavnog lika (ili likova, kako vam drago), ali uz to uvodi i mnoga tehnološki zanimljiva pitanje poput onog o tome kako putovati kroz vrijeme na planetu koji u svakom djeliću sekunde mijenja svoj položaj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije