Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odabir publike

Trideset finalista nagrade Libar za vajk Sajma knjige u Istri

Dusko Marusic/PIXSELL
26.10.2021.
u 11:15

U sklopu Sajma knjige u Istri koji će se održati od 19. do 28. studenoga publika će imati priliku birati između trideset naslova, od kojih će jedan ponijeti titulu Libar za vajk 2020./21, izvijestili su u utorak organizatori sajma.

Ovogodišnja će se nagrada osim po nagrađenom djelu pamtiti i po neuobičajenom izdanju jer će ove godine, s obzirom na to da u 2020. godini Sajam nije održan i nagrada nije dodijeljena, u natjecateljskom bubnju konkurirati i prošlogodišnji naslovi.

Za titulu Libar za vajk tako će se birati između trideset knjižnih naslova, umjesto između petnaest, koliko ih je inače u konkurenciji.

O iznimnim nakladničkim projektima odlučivat će posjetitelji 27. Sajma knjige u Istri koji će se i ove godine održati u halama bivše tvornice Arena Trikotaža, a nagrada će se dodijeliti nakladniku i autoru knjige koja je dobila najveći broj glasova. Novčani iznos od pet tisuća kuna i skulpturu dobit će i autor i nakladnik nagrađenog djela. 

Stručni ocjenjivački sud, koji čine poznati knjižari Dražen Dabić, Katarina Njavro i Vlatka Balinčić, odabrao je petnaest naslova iz cjelokupne knjižne produkcije nastale u Hrvatskoj u razdoblju od 1. listopada 2019. do 1. listopada 2020. godine te petnaest naslova objavljenih od 1. listopada 2020. do 1. listopada 2021., što je ukupno trideset naslova za ovogodišnju utrku.    

"Svake je godine pred nama, selektorima, izazovan posao. Svatko od nas izdvaja pet naslova iz cjelokupne godišnje knjižne produkcije, što nije uvijek ni jednostavan ni lagan posao. Naši se zasebni odabiri razlikuju, a spajaju se u onoj točki koja prenosi ideju ove nagrade - knjiga koja se mora isticati, knjiga koju zauvijek treba zapamtiti", istaknula je članica stručnog povjerenstva Vlatka Balinčić dodavši kako je nagrada Libar za vajk najbolja spona između autora i nakladnika s publikom i čitateljima. 

Posebnost ove nagrade je i njezin trezor. Nagrađeni naslovi, naime, zauvijek ostaju pohranjeni u knjižnici Osnovne škole dr. Mate Demarina u Medulinu u Trezoru nagrade Libar za vajk. Zbirku do sada čine knjige Miljenka Jergovića "Sarajevo, plan grada" u izdanju Frakture, Olje Savičević Ivančević "Pjevač u noći" u izdanju Sandorfa, Orhana Pamuka "Čudno je u mojoj glavi" izdavača Vuković & Runjić, Ješe Denegrija "Gorgona" u izdanju Agroinove i Maše Kolanović "Poštovani kukci i druge jezive priče", koju je izdao Profil. 

"Već smo navikli da je sve drugačije u ove zadnje dvije turbulentne godine, stoga ne čudi da će ovogodišnja nagrada Libar za vajk odstupati od uobičajene forme. Želimo održati kontinuitet i zato nominirane naslove iz prošle godine spajamo s novima. Nadamo se da je to izuzetak i da od sljedeće godine idemo u uobičajenom ritmu s nagradom koja je jednako zaživjela kod publike i kod nakladnika i autora", poručila je direktorica Sa(n)jam knjige u Istri Magdalena Vodopija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije