Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova izložba

Tošo Dabac bio je intuitivni kroničar života koji se odvijao na trotoarima

msu
04.11.2021.
u 11:18

Izložba “U fokusu – kretanje gradom” danas se otvara u Muzeju suvremene umjetnosti.

Izložba “U fokusu – kretanje gradom” Toše Dabca, trinaesta u sklopu Dana fotografija Arhiva Tošo Dabac, danas se otvara u galeriji MSU. Kako najavljuju iz MSU-a, izrasla je iz cjelogodišnjeg projekta “Točka sastajanja” i pokušaj je novoga gledanja fotografije uvaženog fotografa: ona nije samo trenutak u povijesti, nego poligon za promišljanje sadašnjosti i imaginaciju budućnosti. Izložbom se ne razlaže kontekst nastanka Dabčevih fotografija i ne glorificira njegovo umijeće, nego integracijom doprinosa brojnih sudionika projekta vrednuje – iskustvo.

Dabčeva fotografija posljednjih je godinu dana, kažu iz MSU-a, bila polazišna točka za susrete: radionice, predavanja, šetnje i razgovore sa studentima, Klubom mladih MSU-a i zainteresiranim građanima.

U nemogućnosti kontinuiranog izlaganja Dabčeva rada, okupljajući publiku u pandemijskim uvjetima, izašli su u javni gradski prostor, na zagrebačke ulice, upravo Dabčev čest motiv. Tako je središnja tema istraživanja Dabčevih fotografija postala upravo kretanje gradom jer, kako su za njega govorili, “on je fotograf trotoara, zanat mu je cesta, a zvanje intuicija”.

Taj fotografski narativ koji pripada Zagrebu sredine prošloga stoljeća, na izložbi u galeriji MSU postavljen je u korelaciju s antropološkim istraživanjima Zagreba suvremenog doba, nastalima u okviru kolegija Urbana antropologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tako izložbu čine dvije osi, najavljuju, jedna povijesna, fotografska i druga suvremena, istraživačka, a otvorena je do 28. studenog.

Inače, sam arhiv Toše Dabca umjetnička je zbirka s više od 100.000 negativa, oko 2000 autorskih povećanja, vrijednom fotografskom opremom i bibliotekom te hemerotečnom građom. Jedna je od najcjelovitijih zbirki te vrste u svijetu jer je u njoj sačuvan kompletan opus Toše Dabca, jednog od najistaknutijih hrvatskih fotografa, koji je preminuo 1970. godine.

Zbirku je u ožujku 2006. otkupio Grad Zagreb i dao je na upravljanje Muzeju suvremene umjetnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije