Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Tošo Dabac bio je intuitivni kroničar života koji se odvijao na trotoarima

Izložba “U fokusu – kretanje gradom” danas se otvara u Muzeju suvremene umjetnosti.
04. studenoga 2021. u 11:18 0 komentara 249 prikaza
Foto: msu

Izložba “U fokusu – kretanje gradom” Toše Dabca, trinaesta u sklopu Dana fotografija Arhiva Tošo Dabac, danas se otvara u galeriji MSU. Kako najavljuju iz MSU-a, izrasla je iz cjelogodišnjeg projekta “Točka sastajanja” i pokušaj je novoga gledanja fotografije uvaženog fotografa: ona nije samo trenutak u povijesti, nego poligon za promišljanje sadašnjosti i imaginaciju budućnosti. Izložbom se ne razlaže kontekst nastanka Dabčevih fotografija i ne glorificira njegovo umijeće, nego integracijom doprinosa brojnih sudionika projekta vrednuje – iskustvo.

turneja regijom Katalonski umjetnici u Zagrebu s posvetom žrtvama ratnih silovanja u BiH

Dabčeva fotografija posljednjih je godinu dana, kažu iz MSU-a, bila polazišna točka za susrete: radionice, predavanja, šetnje i razgovore sa studentima, Klubom mladih MSU-a i zainteresiranim građanima.

U nemogućnosti kontinuiranog izlaganja Dabčeva rada, okupljajući publiku u pandemijskim uvjetima, izašli su u javni gradski prostor, na zagrebačke ulice, upravo Dabčev čest motiv. Tako je središnja tema istraživanja Dabčevih fotografija postala upravo kretanje gradom jer, kako su za njega govorili, “on je fotograf trotoara, zanat mu je cesta, a zvanje intuicija”.

Taj fotografski narativ koji pripada Zagrebu sredine prošloga stoljeća, na izložbi u galeriji MSU postavljen je u korelaciju s antropološkim istraživanjima Zagreba suvremenog doba, nastalima u okviru kolegija Urbana antropologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tako izložbu čine dvije osi, najavljuju, jedna povijesna, fotografska i druga suvremena, istraživačka, a otvorena je do 28. studenog.

Inače, sam arhiv Toše Dabca umjetnička je zbirka s više od 100.000 negativa, oko 2000 autorskih povećanja, vrijednom fotografskom opremom i bibliotekom te hemerotečnom građom. Jedna je od najcjelovitijih zbirki te vrste u svijetu jer je u njoj sačuvan kompletan opus Toše Dabca, jednog od najistaknutijih hrvatskih fotografa, koji je preminuo 1970. godine.

nenad šoškić Djela radim od stranica crnogorskog dnevnog lista Pobjeda

Zbirku je u ožujku 2006. otkupio Grad Zagreb i dao je na upravljanje Muzeju suvremene umjetnosti.

Vinkovci: Uhićena Gabrijela Žalac odlazi iz kuće u pratnji istražitelja
SATIRIČNI PREGLED TJEDNA
Zagrepčani su probdjeli cijelu noć, psi tragači pušteni su s lanca, iz pritvora je pobjegla G. Ž.
Hrvatski Telekom
BUDITE OPREZNI
Istraživanje iz Hrvatske: Ovo su najopasnija ponašanja mladih na internetu o kojima se rijetko priča
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.