Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turneja regijom

Katalonski umjetnici u Zagrebu s posvetom žrtvama ratnih silovanja u BiH

Cultura i conflicte
03.11.2021.
u 17:31

Katalonska umjetnička organizacija Cultura i conflicte gostovat će 9. i 10. studenoga u ZKM-u s kazališnom predstavom i dokumentarnim filmom "Kao da je netko još uvijek u šumi" temeljenima na svjedočanstvima žena žrtava silovanja rata u Bosni i Hercegovini.

Cultura i conflicte je multidisciplinarni tim koji vjeruje u moć kulture u promicanju dijaloga, promišljanja i pokretanja društvenih promjena, a djeluje u raznim medijima: na sceni, ekranu, kroz fotografiju i novinarstvo. 

Pitajući se, 25 godina nakon rata u BiH, da li je rat zaista završio za žene žrtve silovanja i djecu rođenu prisilnim trudnoćama, organizacija je od 2018. do 2020. provela minuciozno novinarsko istraživanje i razvijala scensku interpretaciju svjedočanstava žrtava, stoji u najavi.

Projekt je stvoren u suradnji sa ženama koje su preživjele sustavna silovanja tijekom rata u Bosni i Hercegovini i djece rođene iz prisilnih trudnoća, danas dvadesetpetogodišnjaka. U potpunosti je sazdan od stvarnih svjedočanstava, svojevrsne autofikcije u kojoj stvarne žrtve izlaze pred nas zaštićene isključivo glumčevim tijelom i filmskim ekranom.

Nekoliko putovanja u Bosnu i Hercegovinu i mnogo sati razgovora s preživjelima silovanja između 1991. i 2001. godine omogućili su razvoj triptiha - filma, predstave i fotografske izložbe.

"Katarza je to koju može potvrditi emotivna recepcija brojne publike koja je triptih već vidjela", stoji u najavi.

Predstava "Kao da je netko još uvijek u šumi" (Encara hi ha algú al bosc), premijerno je izvedena u jesen 2020. u Kataloniji, u godini obilježavanja 25. godišnjice Daytonskog sporazuma kojim je službeno okončan rat u BiH.

U Katalonskom narodnom kazalištu i diljem Katalonije izvedena je više od 50 puta te je popraćena sjajnim kritikama i potresnim reakcijama publike. Svjedočanstva je u tekst uobličila dramaturginja Anna Maria Ricart Codina, a predstavu je režirao Joan Arqué Solà.

Glumačku ekipu predvodi Ariadna Gil, jedna od najpoznatijih europskih filmskih i kazališnih glumica, te Montse Esteve, Òscar Muñoz, Magda Puig, Judit Farrés, Pep Pascual i Erol Ileri.

"Predstava, dokumentarni film i fotografska izložba omogućuju nam da različitim jezicima za različitu publiku objasnimo još jedno zatvoreno poglavlje u povijesti Europe: nekažnjivost, šutnja, tijelo žena kao teritorij osvajanja, odlučnost i ustrajnost za ostvarivanjem pravde, borba protiv stigme i pogled novih generacija koja nastoje vratiti dostojanstvo svojim majkama u društvu koje okreće glavu", poručuju umjetnici.

Turneja regijom započinje u Narodnom pozorištu Sarajevo 6. studenoga, nastavlja se u zagrebačkom ZKM-u, gdje će 9. studenoga biti prikazan dokumentarni film nakon kojega slijedi razgovor s autorima a 10. studenoga i predstava, te završava u ljubljanskom Mladinskom gledališću 13. studenoga.

Turneja je organizirana uz pomoć Delegacije Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi uz potporu instituta Ramon Llull.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije