Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Julijana Adamović

To su riječi s malo smijeha i puno suza

Adamović Julijana
arhiva
08.05.2010.
u 18:01

Autorica s dosta vještine izbjegava opasnost od patetike, jer sve te svoje male melankolične junake povremeno obasipa zrncima humora kao blagotvornim odmakom od sentimentalnoga kiča.

“Tražite od mene priču? Pitam se je li ona pletivo za vaše oči? To su samo neke riječi s malo smijeha i puno suza. Patina prošlih dana. Skupo, do boli... Prebirem prstima po istinama i tajnama...” Te su rečenice istrgnute iz (reklo bi se, programatske) mini-mini priče “Švelja (ili Tražili ste priču?)” što je cijela stala na prvu stranicu zbirke priča Julijane Adamović “Konzerviranje” (VBZ, ur. Vladimir Arsenijević), druge knjige te autorice koja je 2008. nagrađena Kiklopom za prvijenac za knjigu priča “Kako su nas ukrali Ciganima”.

Mahom kratke, ispisane jednostavnim govornim izričajem, priče “konzerviraju” svakidašnjicu nekih običnih muškaraca i žena danas i ovdje, koje muči usamljenost, koji su nezadovoljni sobom, koji tugu utapaju u alkoholu ili u novim beznadnim ljubavima, koji ne mogu preboljeti razočaranja... Autorica s dosta vještine izbjegava opasnost od patetike, jer sve te svoje male melankolične junake povremeno obasipa zrncima humora kao blagotvornim odmakom od sentimentalnoga kiča. Solidno žensko pismo!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije