Naslovnica Kultura Knjige

To su riječi s malo smijeha i puno suza

Autorica s dosta vještine izbjegava opasnost od patetike, jer sve te svoje male melankolične junake povremeno obasipa zrncima humora kao blagotvornim odmakom od sentimentalnoga kiča.
08. svibnja 2010. u 18:01 0 komentara 17 prikaza
Adamović Julijana
Foto: arhiva

“Tražite od mene priču? Pitam se je li ona pletivo za vaše oči? To su samo neke riječi s malo smijeha i puno suza. Patina prošlih dana. Skupo, do boli... Prebirem prstima po istinama i tajnama...” Te su rečenice istrgnute iz (reklo bi se, programatske) mini-mini priče “Švelja (ili Tražili ste priču?)” što je cijela stala na prvu stranicu zbirke priča Julijane Adamović “Konzerviranje” (VBZ, ur. Vladimir Arsenijević), druge knjige te autorice koja je 2008. nagrađena Kiklopom za prvijenac za knjigu priča “Kako su nas ukrali Ciganima”.

Mahom kratke, ispisane jednostavnim govornim izričajem, priče “konzerviraju” svakidašnjicu nekih običnih muškaraca i žena danas i ovdje, koje muči usamljenost, koji su nezadovoljni sobom, koji tugu utapaju u alkoholu ili u novim beznadnim ljubavima, koji ne mogu preboljeti razočaranja... Autorica s dosta vještine izbjegava opasnost od patetike, jer sve te svoje male melankolične junake povremeno obasipa zrncima humora kao blagotvornim odmakom od sentimentalnoga kiča. Solidno žensko pismo!

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.