Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Tjedan glazbe za mlade Hrvatske glazbene mladeži

HGM
05.05.2021.
u 10:28

Beethoven online je ovogodišnji naslov Tjedna glazbe za mladu publiku kojeg svakoga proljeća organiziraju Hrvatska glazbena mladež, Zagrebačka filharmonija i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog s ciljem da umjetnička glazba dođe na listu njihovih prioriteta.

Epidemiološka situacija prošle godine nažalost onemogućila je održavanje koncerta uživo u čast velikana Beethovena, no zato su se ove godine pod dirigentskom palicom maestra Tončija Bilića glazbene institucije organizirale i pokrenule snimanje koncerta kojeg će mlada publika moći pratiti online krajem svibnja. Mo. Bilić je ujedno i narator, a snimatelj je Marko Pletikosa.

Uvjeti rada za glazbenike nisu laki, jer svirati pod maskama, na distanci bez klimatizacije, zbog mjera, stvara čitav niz problema, no spoznaja o važnosti kreiranja programa za mladu publiku održala je entuzijazam svih učesnika.

Priča o Beethovenu je priča o modernoj Europi. Humanizam, priroda, ekologija, sloboda, jednakost i bratstvo, ili kako bi naš Tin Ujević rekao „pobratimstvo lica u svemiru“, ideje su koje su pokretale glazbu ovog glazbenog genija. Upravo su se ove ideje pretočile i u organizaciju snimanja ovog virtualnog koncerta u okviru programa Tjedan glazbe za mlade koji se održava od 2005. godine. Do danas je održano 70 koncerata za nešto manje od sto tisuća djece predškolske dobi te učenika osnovnih i srednjih škola Zagreba i Hrvatske.

Radost slikanja uz glazbu

U okviru Tjedna glazbe za mlade koji kulminira veličanstvenim koncertom održava se i likovno-glazbeni natječaj Radost slikanja uz glazbu. Slušajući glazbu u školi na zadanu temu, kao pripremu za odlazak na koncert, mladi svoje dojmove prikazuju likovnim radom, pod mentorstvom svojih pedagoga i nastavnika.

Prošle školske godine djeca su slušajući djela Beethovena izradila niz likovnih uradaka. Ovogodišnji vizual Tjedna glazbe je nagrađeni rad prošle godine učenice Lede Igrić iz Koprivnice. Prva nagrada prošlogodišnjeg natječaja pripala je učenici Aleksandri Grbić iz Pule.

Za ovogodišnji natječaj za najuspješnije likovno ostvarenje inspirirano slušanjem glazbe rezultati će biti poznati uskoro. Tijekom trajanja ovogodišnjeg natječaja djeca u pratnji svojih mentora slušala su Planeti, orkestralnu suitu Gustava Holsta, engleskog skladatelja.

Tjedan glazbe održava se u sklopu projekta Umjetnost na dlanu kojeg je organizirala Hrvatska glazbena mladež u suorganizaciji s Glazbenom mladeži Zagrebačke županije s ciljem približavanja glazbene umjetnosti mladoj publici u vrijeme kada su koncertne dvorane utihnule zbog utjecaja COVID-19 epidemije. Tjedan glazbe za mlade podržavaju Ministarstvo kulture, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i HEP kao glavni sponzor.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije