Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncert

Thana Alexa u dubrovačkoj Art-radionici Lazareti

Thana Alexa
arhiva VL
12.08.2011.
u 13:54

"Siena", jedna od Thaninih skladbi, uvrštena je 2010. na CD Matije Dedića "Prijatelji" te je nominirana za Porin u kategoriji najbolje jazz-kompozicije, a album Matije Dedića nominiran je za najbolji jazz-album

Thana Alexa mlada je jazz, blues i soul pjevačica, skladateljica i aranžerka hrvatskog porijekla rođena u New Yorku. Već je formirala uzbudljivu glazbenu karijeru i predstavila se kao talent od kojeg se može puno toga očekivati. Nastupa u  subotu i nedjelju, 13. i 14. kolovoza u  22 sata u Art-radionici Lazareti.

Nadahnuta je izvedbama pjevačica raznih žanrova, od Arethe Franklin preko Janis Joplin do Elle Fitzgerald. Studira pjevanje i skladanje na New School for Jazz and Contemporary Music u New Yorku. Učila je od poznatih jazz-glazbenika, među ostalima od Bernarda “Prettyja” Purdieja, Reggieja Workmana, Cecila Bridgewatera, Billyja Harpera, Dr. Richarda Harpera, Junior Mancea, Kate Baker, Jaya Claytona i Janet Lawson. Osim sa zagrebačkim Simfonijskim orkestrom, ostvarila je suradnje s članovima HGM jazz orkestra Zagreb te sa Sinanom Alimanovićem, Ratkom Divjakom, Ewaldom Oberleitnerom, Ratkom Zjačom, Julijom Njikošem, Howardom Curtisom i Joeom Meixnerom. Nastupala je uz Sam Mortellaro Trio na Bern Jazz Festivalu u Švicarskoj, te uz gitarista Primoža Grašiča, pijanista Georgea Colligana, kontrabasista Bustera Williamsa i bubnjara Lennyja Whitea u Jazz at Lincoln Center’s Allen Roomu u New Yorku.

Od 2004. voditeljica je i član kako newyorških tako i hrvatskih jazz bendova, nastupa u različitim kombinacijama i kontekstima istodobno razvijajući svoja pjevačka i skladateljska umijeća. Na proljeće 2008. debitirala je sa svojim originalnim skladbama u Sweet Rhythm Jazz Clubu u New Yorku.

"Siena", jedna od Thaninih skladbi, uvrštena je 2010. na CD Matije Dedića "Prijatelji" te je nominirana za Porin u kategoriji najbolje jazz-kompozicije, a album Matije Dedića nominiran je za najbolji jazz-album. U veljači 2011. nastupala je s HGM Big Bandom pod vodstvom Sigija Feigla. Na tome je koncertu predstavila svoje skladbe koje je posebno za tu prigodu aranžirao poznati trubač Cecil Bridgewater.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije