Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fil(m)harmonija

Svirali su jezivo, ali ovaj put to je kompliment, ne uvreda

Nosferatu, Zagrebačka filharmonija
arhiv Filharmonija
27.02.2013.
u 15:23

Punih 90 minuta svirala je Zagrebačka filharmonija legendarnu partituru nijemog filma Nosferatu, uz maestra Ivu Lipanovića

Napokon mogu napisati da je Zagrebačka filharmonija svirala jezivo, a da se nitko ne uvrijedi. Štoviše, ovaj put to je kompliment upućen i orkestru i maestru Ivi Lipanoviću koji su se pošteno oznojili svirajući bez predaha punih 90 minuta prateću partituru legendarnog nijemog filmskog horora \"Nosferatu\". Doduše, glazba Hansa Erdmanna i nije baš toliko zastrašujuća koliko bi mogla biti s obzirom na podnaslov \"Simfonija užasa\" koji nosi kultni film Friedricha Wilhelma Murnaua iz 1922. godine. Štoviše, ona na simpatično naivan način opisuje fascinantne filmske prizore koji zapanjuju svojom čistoćom i ekspresivnošću, bez obzira na svu primitivnost \"specijalnih\" efekata. Glazba obiluje citatima Verdija, a ponekim nizom akorada podsjeća i na glazbu Richarda Straussa.

Svečana premijera ovog hvalevrijednog projekta, kojim je započeo novi filmski ciklus Zagrebačke filharmonije, privukla je i spojila u više nego prikladnom ambijentu kina Europa i ljubitelje filma i ljubitelje glazbe koji su na kraju burnim aplauzom iskazali svoje oduševljenje. Dok današnje vampirske limunade skupljaju Zlatne maline, \"Nosferatu\" je podsjetio na neka druga bolja filmska vremena, a spoj živog simfonijskog zvuka, koji je bio osobito dojmljiv u odličnom akustičkom ambijentu kina, sa slikama na platnu vratio nas je nostalgično u davne godine kada je u tom istom kinu, kako je podsjetio filharmonijski ravnatelj Miljenko Puljić, za život i studij zarađivao primjerice Bruno Bjelinski prateći nijeme filmove na klaviru.

Zajednički pothvat kina Europa i Zagrebačka filharmonije, pod prikladnim nazivom \"fil(m)harmonija\", u svakom je slučaju pun pogodak. O tome svjedoče i uglavnom već rasprodane naredne filmsko-glazbene predstave u kinu Europa. A koliko je filharmonijska izvedba bila uspješna, možda najbolje govori to što smo svi mi u kinu već nakon desetak minuta potpuno zaboravili na orkestar čija se pratnja savršeno stopila s ekspresivnošću filmskih prizora na velikom platnu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije