Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi album

Šumski je dokaz koliko se zanimljivih stvari u glazbi događa mimo reflektora

Šumski
19.10.2022.
u 08:29

Novi album Šumskog, "Kolobari", mješavina je avangardnog popa i elektronike, etna i noise elemenata

Ako ste išta mogli sa sigurnošću predvidjeti za šesti album "Kolobari" grupe Šumski, onda je to da će se zasigurno raditi o beskompromisnom ostvarenju. Prošli album "Ostrvo ledenog kita" revitaliziralo je zvuk grupe nakon 15-godišnje stanke od zadnjeg albuma i stiglo do nove publike, a pozitivne recenzije pomogle su, makar i kratkotrajno, popularizaciji doista zanimljive nove domaće glazbe.

Novi album Šumskog nismo čekali tako dugo, ima devet pjesama, sniman je u Sunday Studios u Svetoj Nedelji s producentom Svenom Pavlovićem, a možemo se složiti i s onime što piše u press-najavi: "Album širi stare i otvara nove glazbene horizonte ovog jedinstvenog zagrebačkog benda koji više od 30 godina neumorno gradi svoju viziju drugačije pop-glazbe". Već od početka s hipnotičkom naslovnom temom i pjesmom "Vinodol", s repetitivnom, motoričkom svirkom i mantrom "idemo iz Dugava", jasno se osjeti poznati kraut-rock štih Šumskog koji, kao jedan od rijetkih domaćih bendova, zaista zna što znači termin post-rock. No, Šumski nipošto nisu pretenciozni, radi se o bendu koji u malom prstu odavno ima sve sastavne dijelove zanimljive koncepcije. Već treća "Sestra" okupana etno štihom a la Vještice, mogla bi biti "hit", ako riječ hit nije uvreda za Šumski. "Samo stvari" i "Povratak u budućnost" povratak je tmurnijem terenu sa zavjesama zvuka koje stilski, pogotovo u ovo doba reizdanja, podsjećaju na Idole iz faze "Odbrana i poslednji dani". I tako do kraja albuma, kombinacijom gitarističkih fraza i duhačke sekcije te ritam sekcijom koja vrluda i naglašava ključne momente, s vokalima koji neutralno izlažu zanimljive tekstove prekidane "udarima" saksofona i sintesajzera, Šumski su opet složili album neusporediv s bilo čime kod nas.

Okvirno se može reći da se, kako i sami kažu, radi o mješavini avangardnog popa i elektronike, etna i noise elemenata, ali to vam opet neće objasniti kako glazba zvuči, treba je poslušati, recimo, na koncertu u Močvari 21. listopada. Upravo su ovakvi suvremeni projekti ono što, kao i u književnosti, filmu ili kazalištu, pokazuje koliko zanimljivih stvari se događa na kulturnoj sceni mimo najjačih svjetla reflektora. Album Šumskog "Kolobari" jedan je od njih.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije