Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.02.2024. u 11:00

Nove filmove recenzira filmska kritičarka Jelena Ružić

Kako se polako bliži dodjela najvećih filmskih nagrada, valja pogledati ili podsjetiti se svih nominiranih u ključnim kategorijama. Jedna od zanimljivijih kategorija svakako je i ona za najbolji strani film. Iako je favorit "Zona interesa", ni za njemačkog kandidata utrka za zlatni kipić uopće nije izgubljena (kao kod nekih drugih u toj kategoriji). "Zakon zbornice" zaigrao je i na Zagreb Film Festivalu, a poslije i u nezavisnim kinima diljem države. Riječ je o školskoj drami koja izgleda kao unaprijeđena verzija "naše" "Zbornice". I to čak ne unaprijeđena u smislu kvalitete, jer "Zbornica" Sonje Tarokić zasigurno je jedan od najboljih hrvatskih filmova.

I u njemačkoj se "Zbornici", kao i u hrvatskoj, događaju brojni šumovi u komunikaciji, drame, nevjerojatne scene u kojima je prikazana sva bespomoćnost prosvjetnih djelatnika i stresovi koji razbijaju iluzije o tome (ako ih je ikad i bilo) da je rad u školstvu pjesma. "Zakon zbornice" u središte priče stavlja novopridošlu profesoricu Carlu. U školi se brzo nakon njezina dolaska počnu događati krađe, a ona se odluči baciti u istražiteljske vode. Situaciju dodatno otežava multikulturalnost i miješani nacionalni sastav i razreda i nastavnog kolektiva. "Otežava" jer se mora ostati politički korektan, a s druge strane učenička netrpeljivost proizašla iz tih i sličnih razloga nožem se može rezati. Carla je inače idealistična u svom pedagoškom zvanju i, iako su neke nepravde očite, a učinjena zla, konkretno od učenika prema njoj, i više nego jasna, ona i dalje ustraje u ideji da ne smije odustati od pojedinca. Gotovo da se slijepo vodi spasiteljskom krilaticom da je važnije vratiti jedno izgubljeno janje u stado nego se baviti s preostalih 99. I to bi bio, i jest, lijep prikaz nastavnice kojoj je zanimanje ujedno i poziv.

Međutim, "Zakon zbornice" daleko je od idealističnog i mirnog portreta prosvjetnih radnika. Paralelno s prikazom Carline posvećenosti radu, događaju se situacije koje su, zbog količine stresa koje donose prosvjetnim djelatnicima, gotovo nevjerojatne. Tijekom cijelog filma iznimno važnu ulogu ima i glazba, koja uspijeva, a da ne postoji ijedna žanrovska karakteristika horora, od ovog filma učiniti pravi horor. Realnost situacija kojima je izložena Carla, a koje su ništa drugo doli potencijalno ogledalo stvarnosti, malo koga neće proganjati i nakon gledanja filma. Osim sjajne glume, posebice likova plahe Carle i problematičnog dječaka Oscara, atmosfera filma takva je da se čini kao da se sjedi na iglama tijekom cijelog gledanja. Hoće li doći do najstrašnijeg mogućeg scenarija kakvi svako toliko preplave novine i portale ili će strpljenje i vjera u izgubljenog pojedinca ipak pobijediti, do samog kraja neće biti jasno. Uzbudljiv i strašan film koji je svakom minutom zaslužio nominaciju za Oscar.

Zakon zbornice

Drama, Njemačka, 98 min

Režija: Ilker Çatak

Glumci: Leonie Benesch, Leonard Stettnisch

Rustin (Netflix)

Svi znaju za Martina Luthera Kinga i za sve što je učinio za crnce u Americi. Međutim, manje je poznata priča o Bayardu Rustinu, aktivistu bez kojeg unapređenje građanskih prava u SAD-u i borbe za ugnjetavane i potlačene gotovo da ne bi bilo. Upravo je on bio ključna figura u organizaciji najvećeg mirnog prosvjeda u povijesti Amerike 1963. godine, na kojem su aktivisti pokazali svoje nezadovoljstvo zbog segregacije. Nekoliko mjeseci nakon tog prosvjeda donesen je i zakon protiv diskriminacije. Općenito je ovdje riječ o zanimljivom razdoblju američke povijesti, međutim "Rustin" kao da ne donosi dovoljno žara i "onog nečeg" što bi zalijepilo gledatelje za ekrane. Famozni "Malcom X", pa čak i filmovi poput "Tajnog života kućnih pomoćnica", "Batlera" ili "Skrivenih figura" puno su uspješnije prenijeli emociju i naboj koji je tada vladao. Ipak, lijepo je prikazano da borba za ljudska prava nije moguća ako se bori za jednu skupinu, a za drugu ne (u ovom slučaju crnaca i homoseksualaca). Colman Domingo koji tumači Rustina zaradio je i nominaciju za Oscar, ali u odnosu na konkurenciju u kategoriji najbolje muške glavne uloge, čini se da je nominiran isključivo da bi se zadovoljila norma uključivosti i raznolikosti.

Biografska drama, SAD, 106 min

Režija: George C. Wolfe

Glumci: Colman Domingo, Chris Rock

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije