Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Što znače gigantski crveni križevi postavljeni po centru Zagreba?

Projekt Ilica: Q'Art svoje rujansko izdanje najavljuje umjetničkom akcijom Aleksandra Battiste Ilića u okviru koje su na šest lokacija u potresu ranjenom Zagrebu postavljeni križevi dimenzija 5x5 metara
03. rujna 2020. u 18:09 1 komentara 1467 prikaza
Umjetničkom akcijom 'Postavljanje crvenih križeva na Ilici' autor poziva na svjesnost i  solidarnost rađana
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Kako je najavljeno, tom se akcijom Aleksandra Battiste Ilića građane želi motivirati na promišljanje o dubini i razmjerima krize, ali i potaknuti na zajedničke napora za "izliječenje“ i novi, bolji početak za grad na svim razinama.

Zagreb: Predstavljanje 44. Dana satire Fadila Hadžića Nova sezona Kerempuha Tarik Filipović radi predstavu u kojoj Kolinda zove na večeru Mesića, Josipovića, Tuđmana i Tita

"Pred nama je raskrsnica prema budućnosti koju sami moramo odabrati: Želimo li da stara jezgra – srce grada, bude samo kulisa ili želimo da bude puna života? To je pitanje koje autor želi da si postavi svaki građanin Zagreba", ističe se.

U najavi rujanskog izdanja Projekta Ilica: Q'Art  se dodaje kako će Zagreb pamtiti  2020. godinu - uz zdravstvene, ali i još dublje društvene i ekonomske posljedice koje će ostaviti pandemija koronavirusa, teške materijalne, ali i duhovne posljedice na grad i njegove građane ostavio je i razoran potres te na kraju snažna poplava koji su uništili niz domova u staroj gradskoj jezgri, a i šire.

Battista Ilić svojom akcijom želi naglasiti razmjere te ranjenosti i trauma građana, pozivajući na svjesnost, solidarnost, ali i odgovornost prema situaciji i njenim dalekosežnim posljedicama.

Umjetnička akcija je dio Projekta Ilica: Q'Art koji se od 2000. bavi upravo tom tematikom, osvještavajući građane o zapuštenosti samog srca grada i okupljajući ih oko središnje zagrebačke ulice Ilice kroz dinamiku 'umjetnosti zajednice'.

Organ vida Tajnovitom tehnikom mladi hrvatski umjetnik skenira pandemijske intimnosti

Trajat će deset dana, do početka održavanja rujanskog izdanja Projekta, koji će se održati 12. rujna u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti, a 13. rujna na samoj Ilici.

Suvremeni umjetnik Aleksandar Battista Ilić pokretač je Projekta Ilica: Q'Art zajedno s Ivanom Nikolić Popović.  Izlagao je u najznačajnijim muzejima širom svijeta, među kojima i u MoMA-i u New Yorku. Bavi se kolektivnim oblicima umjetnosti, Community Art-om, performansom, multidisciplinarnim projektima. Donedavno je bio dekan Akademije Likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

intimna ispovijest
Sin popularnog ex-YU glazbenika: 'Tata je od prvih tantijema kupio Porsche, a sada meni ne želi pomoći u karijeri'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima