Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Što kada stvari izmaknu kontroli dok naručujete pastuha za jednu noć?

19. siječnja 2019. u 13:47 0 komentara 326 prikaza
Foto: TEATAR RUGANTINO

Vrijeme tranzicije: neki su postali jako bogati, neki jako siromašni. Ovi drugi imaju fakultete, ali ne znaju se snaći. U novonastalim okolnostima pristaju na svaki posao da bi preživjeli. To je, nama jako dobro poznato, polazište za priču “Sirena i Viktorija”, novu predstavu Teatra Rugantino čija je premijera sutra - u nedjelju 20. siječnja,  u Maloj dvorani “Vatroslav Lisinski”.

Izgubljeni u tranziciji

Riječ je o komediji zabune “Sirena i Viktorija“ suvremenog ruskog dramatičara Aleksandra Galina.

– Tragala sam za komedijom – kaže glumica Gordana Gadžić, koja je s pokojnim suprugom Ivicom Vidovićem i osnovala Teatar Rugantino. Priznaje da je znala da joj treba predah jer iza sebe je ostavila veliku godinu; onu u kojoj je objavljena spektakularna monografija o Ivici Vidoviću “Hod po rubu, s Ivicom", ali i u kojoj se vratila na scenu, ulogom u predstavi “Za umrijet od smijeha”.

– Htjela sam odahnuti i tako sam se “spotakla” o ovaj tekst koji je pokrenuo svojevrsnu lavinu – objašnjava Gordana Gadžić.

Na određeni način “spotaknula” se i o redatelja predstave, mladog beogradskog redatelja Filipa Grinvalda, kojem je ovo prva režija u Hrvatskoj, a koji kaže da su se Gordana i on slučajno sreli “ako slučajnosti uopće postoje”:

Za umrijet od smijeha Hit predstava Održana Svečana 50. Izvedba predstave 'Za umrijet od smijeha'

– Upoznali smo se na promociji knjige “Hod po rubu, s Ivicom” u Komiži, gdje sam ja bio na ljetovanju. Tamo smo ušli u jedan kreativni dijalog koji je i rezultirao ovom suradnjom s Rugantinom i doveo me u Zagreb – kaže redatelj. Kaže da je samo na prvi pogled ovo “lagana šala u dvije slike”, ali da je zapravo riječ o ozbiljnoj, urnebesnoj i potresnoj komediji koja plijeni specifičnim šarmom. Komedija je napisana 1996. godine, ali je, naravno, vrlo aktualna i danas, jer govori o ljudima izgubljenim u tranziciji.

Gordana Gadžić objašnjava:

– U početku sam željela igrati ulogu Viktorije i čak su mi dva redatelja s kojima sam razgovarala o ovoj komediji rekla da sam ja Viktorija, osiromašena profesorica engleskoga. No, kako sam ja i ravnateljica Rugantina, ispalo je da ću mnogo teže naći glumicu za ovu drugu ulogu, za Sirenu. I tako sam ja rekla: “Dobro, žrtvovat ću se”, a sada kada sam ušla u ulogu, sigurna sam da je puno bolja za mene, da je baš ona “moj prostor”. Naime, dvije glavne junakinje dva su antipoda: jedna je neobrazovana, ali u tranziciji, preko ljubavnika i kriminala, dobro se snašla. U trenutku kada mora naučiti engleski, pronalazi siromašnu profesoricu, kojom je impresionirana kao i svim drugim ljudima koji imaju fakultet. Tu se dogodi jedno neobično prijateljstvo u kojem bogata prijateljica onoj drugoj odluči pokloniti pastuha za jednu noć. No, okrene krivi broj telefona... I tu počinje vrlo neobična komedija zabune.

Uskoro u Gavelli Pašta je skuhana, a rat na otoku počinje u kazalištu

Vremena bez smijeha

Uz Gordanu Gadžić na sceni je Dubravka Ostojić, koja je ujedno i prevela komediju Aleksandra Galina, a njihov partner na sceni je Mladen Vasary. Cijeli autorski i glumački tim slaže se s riječima redatelja da je “vrlo oslobađajuće raditi komediju”, ne samo zato što živimo u vremenima u kojima nam svima treba smijeha nego i zato što u kazalištu sve češće gledamo mračne drame i sve se rjeđe smijemo. No, ima li ova priča sretan kraj? Da bi se dobio odgovor na ovo pitanje, treba otići u kazalište. Nakon premijere u nedjelju novi su datumi 24. i 31. siječnja, a zatim i 6., 10. i 16. i 28. veljače.

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.