Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo iz Teatra Rugantino

Što kada stvari izmaknu kontroli dok naručujete pastuha za jednu noć?

Foto: TEATAR RUGANTINO
19.01.2019.
u 13:47

Vrijeme tranzicije: neki su postali jako bogati, neki jako siromašni. Ovi drugi imaju fakultete, ali ne znaju se snaći. U novonastalim okolnostima pristaju na svaki posao da bi preživjeli. To je, nama jako dobro poznato, polazište za priču “Sirena i Viktorija”, novu predstavu Teatra Rugantino čija je premijera sutra - u nedjelju 20. siječnja,  u Maloj dvorani “Vatroslav Lisinski”.

Izgubljeni u tranziciji

Riječ je o komediji zabune “Sirena i Viktorija“ suvremenog ruskog dramatičara Aleksandra Galina.

– Tragala sam za komedijom – kaže glumica Gordana Gadžić, koja je s pokojnim suprugom Ivicom Vidovićem i osnovala Teatar Rugantino. Priznaje da je znala da joj treba predah jer iza sebe je ostavila veliku godinu; onu u kojoj je objavljena spektakularna monografija o Ivici Vidoviću “Hod po rubu, s Ivicom", ali i u kojoj se vratila na scenu, ulogom u predstavi “Za umrijet od smijeha”.

– Htjela sam odahnuti i tako sam se “spotakla” o ovaj tekst koji je pokrenuo svojevrsnu lavinu – objašnjava Gordana Gadžić.

Na određeni način “spotaknula” se i o redatelja predstave, mladog beogradskog redatelja Filipa Grinvalda, kojem je ovo prva režija u Hrvatskoj, a koji kaže da su se Gordana i on slučajno sreli “ako slučajnosti uopće postoje”:

– Upoznali smo se na promociji knjige “Hod po rubu, s Ivicom” u Komiži, gdje sam ja bio na ljetovanju. Tamo smo ušli u jedan kreativni dijalog koji je i rezultirao ovom suradnjom s Rugantinom i doveo me u Zagreb – kaže redatelj. Kaže da je samo na prvi pogled ovo “lagana šala u dvije slike”, ali da je zapravo riječ o ozbiljnoj, urnebesnoj i potresnoj komediji koja plijeni specifičnim šarmom. Komedija je napisana 1996. godine, ali je, naravno, vrlo aktualna i danas, jer govori o ljudima izgubljenim u tranziciji.

Gordana Gadžić objašnjava:

– U početku sam željela igrati ulogu Viktorije i čak su mi dva redatelja s kojima sam razgovarala o ovoj komediji rekla da sam ja Viktorija, osiromašena profesorica engleskoga. No, kako sam ja i ravnateljica Rugantina, ispalo je da ću mnogo teže naći glumicu za ovu drugu ulogu, za Sirenu. I tako sam ja rekla: “Dobro, žrtvovat ću se”, a sada kada sam ušla u ulogu, sigurna sam da je puno bolja za mene, da je baš ona “moj prostor”. Naime, dvije glavne junakinje dva su antipoda: jedna je neobrazovana, ali u tranziciji, preko ljubavnika i kriminala, dobro se snašla. U trenutku kada mora naučiti engleski, pronalazi siromašnu profesoricu, kojom je impresionirana kao i svim drugim ljudima koji imaju fakultet. Tu se dogodi jedno neobično prijateljstvo u kojem bogata prijateljica onoj drugoj odluči pokloniti pastuha za jednu noć. No, okrene krivi broj telefona... I tu počinje vrlo neobična komedija zabune.

Vremena bez smijeha

Uz Gordanu Gadžić na sceni je Dubravka Ostojić, koja je ujedno i prevela komediju Aleksandra Galina, a njihov partner na sceni je Mladen Vasary. Cijeli autorski i glumački tim slaže se s riječima redatelja da je “vrlo oslobađajuće raditi komediju”, ne samo zato što živimo u vremenima u kojima nam svima treba smijeha nego i zato što u kazalištu sve češće gledamo mračne drame i sve se rjeđe smijemo. No, ima li ova priča sretan kraj? Da bi se dobio odgovor na ovo pitanje, treba otići u kazalište. Nakon premijere u nedjelju novi su datumi 24. i 31. siječnja, a zatim i 6., 10. i 16. i 28. veljače.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije