Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akademik i profesor

Stjepan Damjanović novi predsjednik Matice hrvatske

Stjepan Damjanović
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
14.06.2014.
u 18:47

Igor Zidić je nakon 12 godina dobio nasljednika

Akademik i dugogodišnji profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te stručnjak za glagoljaštvo i staroslavenski jezik Stjepan Damjanović novi je predsjednik Matice hrvatske. Na tom je mjestu zamijenio povjesničara umjetnosti i pjesnika Igora Zidića koji je Maticu hrvatsku vodio punih dvanaest godina, u čak tri mandata.

Damjanović je izabran na Glavnoj skupštini koja je održana u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu. Proteklih godina Damjanović je bio potpredsjednik Matice i jedan od najbližih suradnika Igora Zidića. Na mjesto predsjednika izabran je kao kandidat Matičina Glavnog odbora, a najavljuje jačanje suradnje središnjice s brojnim ograncima. Od dugogodišnjeg vođenja Matice Igor Zidić oprostio se emotivnim, ali i oštrim govorom.

U njemu je matičarima rekao da je u Matici počeo raditi još 1966. godine, te da je u njoj imao čitav niz funkcija, a uređivao je i Matičine časopise. Oštro je ocijenio političku i društvenu situaciju u Hrvatskoj. Hrvatsku političku elitu nazvao je kvazielitom, istaknuvši da je ona uspješna samo u povećanju broja nezaposlenih. Hrvatska za kulturu izdvaja najmanje od svih europskih država, podcjenjuje liječnike, bolničare, učitelje, profesore, stare, mlade, bolesnike, branitelje..., nizao je Zidić.

Prisjetio se i velikana s kojima se družio u Palači Matice hrvatske kao što su to Dobriša Cesarić, Tomislav Ladan, Krsto Hegedušić, Dragutin Tadijanović, Vlado Gotovac, Tomislav Brandt, Viktor Žmegač, Grgo Gamulin... Glavnu skupštinu su pozdravili i predsjednik HAZU Zvonko Kusić, predsjednik Napretka Franjo Topić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, predsjednik Gradske skupštine Zagreba Darinko Kosor...

>> Akademik Stjepan Damjanović kandidat za predsjednika Matice hrvatske

Komentara 4

KU
Kula
19:37 14.06.2014.

Ovim imenovanjem dolaze bolji dani za Maticu, ali i za sve ono o čemu ona vodi računa.

HO
Hoolywood
07:12 15.06.2014.

Poznati hrvatski lingvist, odlican poznavatelj staroslavenskog jezika, dugogodisnji profesor. Uziva ogromnu reputaciju u Hrvatskoj i u europskim lingvistickim krugovima. Cestitke!

FO
ForrestHouse
22:41 15.06.2014.

Zidić se oprostio "emotivnim ali oštrim govorom"? A gdje mu je taj govor bio 12 godina vladavine kada je trebao govoriti? Oštar govor koristio je kada se obračunavao s onima koji su mislili i djelovali drugačije u Matici. U Matici koja nije samo njegova već svih nas Hrvata. Možda će Damjanović promijeniti ovaj negativan trend ali sumnjam jer su zajedno tako djelovali a Zidićeva izvršna ekipa je i dalje ostala ista (Lukić)....tu neće biti nikakvih promjena...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije