Naslovnica Kultura Knjige

Stjepan Damjanović novi predsjednik Matice hrvatske

Igor Zidić je nakon 12 godina dobio nasljednika
14. lipnja 2014. u 18:47 4 komentara 1293 prikaza
Stjepan Damjanović
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Akademik i dugogodišnji profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te stručnjak za glagoljaštvo i staroslavenski jezik Stjepan Damjanović novi je predsjednik Matice hrvatske. Na tom je mjestu zamijenio povjesničara umjetnosti i pjesnika Igora Zidića koji je Maticu hrvatsku vodio punih dvanaest godina, u čak tri mandata.

Damjanović je izabran na Glavnoj skupštini koja je održana u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu. Proteklih godina Damjanović je bio potpredsjednik Matice i jedan od najbližih suradnika Igora Zidića. Na mjesto predsjednika izabran je kao kandidat Matičina Glavnog odbora, a najavljuje jačanje suradnje središnjice s brojnim ograncima. Od dugogodišnjeg vođenja Matice Igor Zidić oprostio se emotivnim, ali i oštrim govorom.

U njemu je matičarima rekao da je u Matici počeo raditi još 1966. godine, te da je u njoj imao čitav niz funkcija, a uređivao je i Matičine časopise. Oštro je ocijenio političku i društvenu situaciju u Hrvatskoj. Hrvatsku političku elitu nazvao je kvazielitom, istaknuvši da je ona uspješna samo u povećanju broja nezaposlenih. Hrvatska za kulturu izdvaja najmanje od svih europskih država, podcjenjuje liječnike, bolničare, učitelje, profesore, stare, mlade, bolesnike, branitelje..., nizao je Zidić.

Prisjetio se i velikana s kojima se družio u Palači Matice hrvatske kao što su to Dobriša Cesarić, Tomislav Ladan, Krsto Hegedušić, Dragutin Tadijanović, Vlado Gotovac, Tomislav Brandt, Viktor Žmegač, Grgo Gamulin... Glavnu skupštinu su pozdravili i predsjednik HAZU Zvonko Kusić, predsjednik Napretka Franjo Topić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, predsjednik Gradske skupštine Zagreba Darinko Kosor...

>> Akademik Stjepan Damjanović kandidat za predsjednika Matice hrvatske

VIP izdvaja za Vas

  • Kula:

    Ovim imenovanjem dolaze bolji dani za Maticu, ali i za sve ono o čemu ona vodi računa.

  • Hoolywood:

    Poznati hrvatski lingvist, odlican poznavatelj staroslavenskog jezika, dugogodisnji profesor. Uziva ogromnu reputaciju u Hrvatskoj i u europskim lingvistickim krugovima. Cestitke!

  • ForrestHouse:

    Zidić se oprostio "emotivnim ali oštrim govorom"? A gdje mu je taj govor bio 12 godina vladavine kada je trebao govoriti? Oštar govor koristio je kada se obračunavao s onima koji su mislili i djelovali drugačije u Matici. U Matici ... prikaži još! koja nije samo njegova već svih nas Hrvata. Možda će Damjanović promijeniti ovaj negativan trend ali sumnjam jer su zajedno tako djelovali a Zidićeva izvršna ekipa je i dalje ostala ista (Lukić)....tu neće biti nikakvih promjena...