Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kastafsko leto

Stingov gitarist zatvorit će Internacionalni festival gitare

Dominic Miller
06.05.2011.
u 10:34

Na festivalu će nastupiti virtuozna Zsofia Boros te Zagrebački gitaristički trio

U nedjelju, 8. svibnja, u Kastvu počinje 14. Internacionalni festival gitare koji se održava u sklopu 20. Kastafskog kulturnog leta, a trajat će do 11. svibnja. Na festivalu će nastupiti Zsófia Boros, Zagrebački gitaristički trio, a čast da zatvori festival pripala je gitaristu Stinga – Dominicu Milleru i njegovu bendu.

Zsófia Boros stekla je sjajan ugled među mladim gitaristima zbog virtuoznosti i inovativnih ideja za koncertnu gitaru. Nastupa diljem svijeta na različitim festivalima, surađuje s izvanrednim glazbenicima te izvodi brojne recitale i koncerte u prestižnim koncertnim dvoranama kao što su Nikolaisaal u Potsdamu, Konzerthaus-Schubertsaal i Musikverein na Balu Bečke filharmonije u Beču i u Koncertnoj dvorani Xalapa u Meksiku.

Počela kao dijete

Gitaru je počela svirati kad joj je bilo šest godina. Studirala je na Konzervatoriju Bartók Béla u Budimpešti i Konzervatoriju u Bratislavi te Fakultetu glazbe i izvedbenih umjetnosti u Beču, a postdiplomski je studij završila na Gitarističkoj akademiji Francisco Tárrega u Italiji. Jozef Zsapka, Walter Würdinger, Paolo Pegoraro i Stefano Viola neki su od njezinih učitelja. Jedan od njezinih jedinstvenih projekata je duo anDanzas, osnovan 2008., s bečkom plesačicom stepa Sabinom Hasicka. Klasična gitara i step kao ritam udaraljki stapaju se u očaravajući prikaz zvuka i energije te stvaraju jedinstvenu koncertnu izvedbu intimne komorne glazbe, kompleksno jednoglasje kao i moćne erupcije visoke brzine.

Zagrebački gitarski trio utemeljen je 1984. godine. Nastupio je širom domovine i u mnogim gradovima svijeta poput Pariza, Dublina, Lisabona, Berlina, Rima, Prištine, Kopenhagena, Ljubljane, Tel-Aviva, Istanbula i Londona. Širok repertoar ansambla obuhvaćaju djela iz razdoblja renesanse do suvremene glazbe, uključujući izvorne skladbe za trio gitara pisane u 19. stoljeću, atraktivne transkripcije i nova djela što su ih za ovo izvođačko tijelo skladali mnogi hrvatski autori (Papandopulo, Klobučar, Ruždjak, Parać, Radica i mnogi drugi), kao i britanski skladatelji Duarte i Blake Watkins, Rus Koškin te Portugalac Mesquita Lopes. Trio je u svijetu jedinstven po tome što u svojim nastupima uz gitare često rabi i kontrabas (svira ga Darko Petrinjak).

Impresivan rezime

Gitarist Dominic Miller nikako nije nepoznat; čak i ljudi koji ga ne bi prepoznali po imenu najvjerojatnije su ga već čuli kako svira. Golem broj snimki obogaćen je radom njegovih ruku, uključujući produkcije poznatih izvođača kao što su  Level 42, Placido Domingo, Phil Collins, Mark Hollis (Talk Talk), Pat Methney, Julia Fordham, Paul Young, The Pretenders, Manu Katché, Bryan Adams, World Party, Chuck Loeb, Manu Dibango, Vinnie Colaiuta, The Chieftains, Tina Turner, Backstreet Boys, Khadja Nin, Youssou N’Dour, Marc Lavoine, Ronan Keating, Gabin Dabiré, Steve Winwood, Sheryl Crow, Peter Gabriel, Rick Wright (Pink Floyd), Rod Stewart, Luciano Pavarotti ... 

Uza sve to, Miller ima „povremeni bend“ - The Tweeters - zajedno s kolegama, legendarnim session glazbenicima basistom Pinom Palladinom i bubnjarom Manuom Katchéom. “Ime nam je grozno”, priznaje veselo, “ali nismo uspjeli smisliti ništa bolje”. To je možda točno kada se radi o imenu, ali sigurno nije kada je riječ o glazbi koju stvara taj trio. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije