Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRATAK VUKOVARSKOG BLAGA

Srbija vraća osam tegljača hrvatskih umjetnina!

08.12.2001.
u 00:00

Na završne pregovore u Beograd jučer je išla Vujićeva pomoćnica Branka Šulc, a u Vukovaru su nam rekli da je Ruža Marić, ravnateljica Vukovarskog muzeja, "otišla po zbirku"

Umjetnine, koje su u prosincu 1991. godine iznijete iz Vukovara i smještene u Muzej Vojvodine i Novog Sada bit će ponovno u Vukovaru 14. prosinca, kada će se i službeno obaviti primopredaja vukovarskog blaga, javila je jučer beogradska agencija Beta.

Begradske vlasti bi Republici Hrvatskoj trebale vratiti ukradeno blago iz četiri vukovarske muzejske ustanove. Navodno bi osam kamionskih tegljača koji bi trebali prijeći granicu SR Jugoslavije i Hrvatske koncem slijedećeg tjedna. Ovog je petka je na završne pregovore u Beograd otputovala nadležna pomoćnica ministra kulture Branka Šulc koja već godinama skrbi za hrvatsko oteto blago. U Novom Sadu je i ravnateljica vukovarskog muzeja Ruža Marić, koja je, kako smo saznali u samom Vukovaru, "otišla po zbirku". U muzejskim depoima Novog Sada je, čini se, najveći broj otetih vukovarskih izložaka.

Kako je objavljivano u hrvatskom tisku, iz četiri vukovarske muzejske ustanove oteto je 30.000 predmeta. Samo je vukovarski Gradski muzej imao 35.000 izložaka, dok je zbirka Bauer imala 1357 umjetnina, među njima i originale Bukovca, Medovića, Meštrovića... Miloševićeva vlast u krađi je išla tako daleko da je otete predmete, doduše na samo par dana, izložila i u Jugoslavenskom centru u Parizu.

Povratak vukovarskog blaga, čiji je dio ipak nepovratno uništen, uvjet je za normalnu kulturnu, prosvjetnu i sportsku suradnju Hrvatske i SRJ, tj. Srbije. Premda je srpski ministar kulture Branislav Lečić izrazio spremnost za povratak umjetnina, dan povratka ipak je iz mjeseca u mjesec odgađan. Hoće li točno deset godina nakon krađe umjetnine ipak doputovati u Hrvatsku?

D. Derk

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije