Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
arhivsko reizdanje

Springsteen na nuklearni pogon protiv nuklearki 1979. u New Yorku

Hrvoje Horvat
29.11.2021.
u 10:40

Naš glazbeni kritičar Hrvoje Horvat piše o trendovima na hrvatskoj i svjetskoj glazbenoj sceni.

Kako se osjećate kad vidite sebe otprije 40 godina”, pitao je Stephen Colbert Brucea Springsteena na nedavnom “Late Night” talk-showu na američkoj televiziji ili na YouTube kanalu, gdje ga možete pogledati. “Tada je to bio moj cijeli život, danas je drukčije, ali kad se popnemo na pozornicu, još je to isti osjećaj”, odgovorio mu je Springsteen nakon što su pustili kratku najavu novog DVD-a s koncerta u Madison Square Gardenu 1979.

Pa dok čekate vjerojatnu turneju s E Street Bandom iduće godine, vrijeme možete prekratiti arhivskim zapisom nastupa Springsteena i E Street Banda na doista legendarnom koncertu, zbog čega i naziv trosturkugog CD-a i DVD-a (ili Blu-raya) “The Legendary 1979 No Nukes Concert” (Columbia/Menart) nije nimalo pogrešan ili predimenzioniran. Kraj je godine i, prema staroj tradiciji, na tržištu se u vrijeme najveće kupovne groznice pojavljuju najveća izdanja.

Jedno od njih je i upravo objavljeni koncertni film No Nukes nastupa, snimljen u newyorškoj dvorani Madison Square Garden. Ima, doduše, Springsteen i novu knjigu s Barackom Obamom “Renegades: Born In The USA” – sastavljenu od podcastova koje su lani u vrijeme lockdowna snimali na imanju u New Jerseyju – a oba izdanja bila su središnje mjesto promocije nedavnih zajedničkih pojavljivanja u talk-show emisijama Grahama Nortona, Stephena Colberta ili pak u CBS Sunday Morning.

Priča oko dva “No Nukes” koncerta održana 21. i 23. rujna u New Yorku posebno je zanimljiva. Skupni koncert protiv gradnji nuklearki spojio je na pozornici Bonnie Raitt, Jacksona Browneja i Springsteena, a tada objavljeni film “No Nukes” koji se vrtio po kino dvoranama sadržavao je samo pet Springstenovih izvedbi i godinama bio jedini celuloidni dokaz njegova nastupa u videoformatu. Podsjetimo, prvi koncert na DVD-u Springsteen je objavio tek 2000. godine s povratničke turneje (“Live In New York City”), a do tada su bila legendarna kućna “vrćenja” presnimljenih videokazeta upravo filma “No Nukes”.

Budući su tada odsvirali 90-minutne programe u dvije večeri, aktualno izdanje snimka je cijelog programa, svježe premontirana s izvornih zapisa kamera, s remiksiranim zvukom i dokaz je prijelomne točke Springsteenove karijere. Naime, tada se s E Street Bandom pojavio na pozornici godinu dana nakon završetka turneje “Darknes On The Edge Of Town”, taman je snimao album “The River” - s kojega je izveo naslovnu pjesmu koja je i objavljena u tadašnjem filmu – ali je do objavljivanja dvostrukog albuma “The River” prošlo još godinu dana.

Gladan koncerata Springsteen je s E Street Bandom podigao krov Madison Square Gardena na jednom od svojih najvažnijih nastupa. Snimka s 5.1 miksom zvuka, digitalno pročišćenom slikom i ekstatičnom svirkom i reakcijama publike pravi je sveti gral povijesnih trijumfa. Valja podsjetiti da je tek 1978. Springsteen održao turneju po američkim sportskim dvoranama, na krilima uspjeha albuma “Darkness On The Edge Of Town”, a na prvu europsku turneju stigao je tek početkom 1981., nakon što je objavljen “The River”.

Sve ono između jasno se vidi i čuje u za njega relativno kratkom koncertu od sat i pol koji – uz videosnimku prvog nastupa u Londonu 1975. (objavljenu tek 2002. na box setu “Born To Run”) i koncertu s kraja 1980. u Arizoni koji se našao na box setu “The River” iz 2015. – predstavlja epsko mjesto ranije faze rada Springsteena i E Street Banda. U film je uključen i tradicionalni segment u kojem izmoreni Springsteen leži na pozornici i glumi da ne može nastaviti. “Imam trideset godina”, kaže u jednom trenutku jer je nastup održan upravo na rođendan, “ne mogu više”. Četrdeset godina kasnije koncerti su postali još dulji, a upravo su zadnje turneje iz 2015. i 2016. donijele neke od nastupa više od četiri sata trajanja.

Sam Springsteen nedavno je, najavljujući turneju iduće godine, rekao “mogu vam garantirati da će svi koji dođu vidjeti E Street Band u naponu snage, a i vaša djeca, unuci, ili bake”. Ne treba sumnjati u to, a kao što pokazuje i 13 pjesama s DVD-a, te 1979. bilo je slično. Od uvodne “Thunder Road”, preko tada neobjavljenih “The River” i “Sherry Darling”, do zajedničke izvedbe pjesme “Stay” Mauricea Williamsa u kojoj mu se pridružuju Jackson Browne, Tom Petty i Rosemary Butler, kampanja protiv nuklearki zatekla je bend i šefa u top-formi. U to vrijeme za album “The River” snimio je i pjesmu “Roulette” o tadašnjoj havariji nuklearke u Pennsylvaniji, ali je objavljena tek 1988. kao b-strana singla. Šteta da je nisu izveli i u Madison Square Garden jer bi time program dobio na aktualnosti i izravnosti. No, i ovako se radi o klasično nezaustavljivom nastupu bez premca čiji svirački i šoumenski detalji pokazuju Springsteena na pragu skorašnje svjetske, a ne samo američke slave. 

Komentara 1

Avatar jeremija1
jeremija1
11:32 29.11.2021.

The Boss - jedini iz zlatnog doba rocka koji se još ozbiljno bavi glazbom i jedan od rijetkih koji je u stanju napuniti sve svjetske stadione

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije