Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi smjer splitskog hnk

Splitska “Čarobna frula” oslanja se na mlade umjetnike i studente

HNK Split
15.10.2023.
u 11:58

Uz Orkestar kojim će ravnati maestro Hari Zlodre, adaptiranu Mozartovu operu zajednički će izvesti članovi ansambla Opere HNK Split i studenti Umjetničke akademije u Splitu

Adaptiranu, skraćenu Mozartovu operu “Čarobna frula” na velikoj sceni HNK Split premijerno će, uz Orkestar kojim će ravnati maestro Hari Zlodre, zajednički izvesti članovi ansambla Opere i studenti Umjetničke akademije u Splitu.

– Dovodimo najveća i nama najbitnija imena, mlade ovoga grada koji su naša budućnost. Time realiziramo ono što smo htjeli – biti platforma lokalnih snaga. No nismo ih pustili na scenu bez jakog oružja, bez našeg Orkestra, članova našeg Zbora i etabliranih pjevača kao što su Božo Župić, Bože Jurić Pešić i Vladimir Garić – naglašava Vicko Bilandžić, intendant HNK Split, koji s ovom produkcijom planira mnogo izvedbi i gostovanja.

– Prirodna je veza UMAS-a i splitskog teatra – tvrdi dekanica Akademije Miona Miliša, dok ravnateljica splitske Opere Ivana Srbljan objašnjava kako je izborom ovog djela htjela ponajprije mladima pružiti priliku za nastup u nacionalnom kazalištu, ali i privući mladu opernu publiku.

Hari Zlodre otkriva da je “Čarobnu frulu” adaptirao tako da svatko, tko i prvi put dođe, može apsolutno razumjeti radnju.

– Užitak je i radost raditi sa studentima, s ovom mladošću koja nosi entuzijazam, drukčiju energiju, ljubav, drugi pristup. Mladima treba pružiti šansu da vide koliko su dobri, koliko su moćni. Znam da će uvijek biti čistunaca koji će pincetom tražiti što smo napravili, ali tvrdim da je ova “Čarobna frula” nastala iz ljubavi, dobronamjernosti i svjetla – ističe maestro Zlodre.

Na drugim izvedbama dirigirat će maestro Veton Marevci, inače zborovođa u HNK Split, kojem je posebno drago vidjeti mlade članove Zbora koji su zaslužili pjevati u ovom opernom klasiku.

Redateljici Marti Tutić najveći izazov je odmaknuti se od potpisa Krešimira Dolenčića, s kojim je 2018. u Zagrebu počela raditi baš na “Čarobnoj fruli”.

– Moje glavno redateljsko pitanje je što danas znači zmija od koje Tamino bježi. Na tragu smo odgovora, ovo je predstava za djecu i odrasle i ne možemo je promatrati samo kroz prizmu bajke – kaže redateljica. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije