Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Split je dobio hit koji će se gledati. Je li naslijedio "Splitski akvarel"? Reći će vrijeme

Tko na praizvedbi "Bambine" nije bio, taj kao da u gradu podno Marjana nitko nije, moglo bi se zaključiti jer mjesecima prije karte su rasprodane
16. veljače 2020. u 14:24 0 komentara 743 prikaza
Foto: HNK Split

Tradicionalno preuštirkana splitska premijerna publika "dala se otopiti" praizvedbom mjuzikla "Bambina" koji je u režiji Krešimira Dolenčića sa pompoznom promidžbenom kampanjom zaživio na velikoj pozornici HNK Split.

Vatroslav mimica VELIKAN KINEMATOGRAFIJE Umro doajen hrvatskog filma Vatroslav Mimica

Tko na praizvedbi "Bambine" nije bio, taj kao da u gradu podno Marjana nitko nije, moglo bi se zaključiti jer mjesecima prije karte su rasprodane. Sam intendant Srećko Šestan gledatelje je ispred teatra dočekivao sa škverskom kacigom  na glavi, a i hostese su, da sve bude u znaku brodogradilišta u kojem se radnja "Bambine" i događa, odjenuli u plave radničke trliše i stavili im kacige na glave.

Nedvojbeno je da je "Bambina" za koju je libreto napisala Ana Tonković Dolenčić, primamljiva predstava koja će puniti splitsko kazalište i nadamo se, godinama biti na njegovom repertoaru, što je, valja podsjetiti, intendant Srećko Šestan na početku mandata i obećao: vratiti publiku u teatar!

Mjuzikl koji traje poprilično dugo i koji u sebi ima previše tekstulnog odnosno dramskog dijela u odnosu na glazbeni, oduševio je Splićane. Dugotrajnim pljeskom, gibanjem u ritmu muzike za ples i pjevanjem pokazali su kako im se dopala lagana priča o gradnji tankera "Bambina" na škverskim navozima, problemima mladog inžinjera brodogradnje kojem je mater pazaruša, ne zna tko mu je otac i dolazi sa Ravnih njiva. Zaljubljuje se u maturanticu koja u škveru odrađuje praksu, ali je cura s elitnih Meja. Otac joj je veterinar, mater glumi gospoju, a baka Dara čelična partizanka. Ne manjka melodramatskih zapleta, a ni psovki. Središnji likovi su i korumpirani direktor škvera, promućurni dalmatinski Vlaj i vrckasta mu tajnica, a na sceni je i široki spektar raznoraznih individua : partijski sekretar Srbin, predsjednik Sindikata, legendarni splitski Pajdo, napušeni sin linčina, zločeste susjede, škverani ...

Težište događanja stavljeno je na osamdesete godine prošlog stoljeća, međutim puno toga slično je i aktualno danas, a bilo je i devedesetih. Dugotrajne dijaloge povezuju songovi Nene Belana, hitovi "Đavola" nastali u prošlom stoljeću a uz koje su mnogi odrastali i ljubovali kao što su "Bambina", "Pričaj mi o ljubavi", "Stojim na kantunu" , 'Dok tebe ljubim", "Dugo toplo ljeto", "Ja volim je"... Osvježio ih je kvalitetnom orkestracijom Olja Dešić, a izvedeni su pod dirigentskom palicom Jure Bučevića. Na pozornici se pojavljuje i Neno Belan sa svojim "Fiumensima".

Najveće iznenađenje svakako je Giuliano Đanić koji osim što dobro pjeva, tumačeći lik direktora škvera, pokazao je da zna i glumiti. Sa njim je zgodno "uparena" Zorana Kačić Čatipović, izvrsnog glasa, stasa i glumačkih vještina.  Mladi inžinjer Pere Eranović igrao je pod vrlo visokom temperaturom i unatoč tome dao "sve od sebe", a ostale zanimljive likove igraju : Ksenija Prohaska, Stipe Radoja, Tea Požgaj / Dora Bogdanović, Andrijana Vicković, Vicko Bilandžić, Silvana Stanić, Tajana Jovanović, Nenad Srdelić, Filip Radoš, Stefan Kokoškov i Tonči Banov.

“Čovjek koji se igrao vatrom” Stieg Larsson među prvima je shvatio da nacizam nije umro, nego samo posrnuo

Scenografiju potpisuje Dinka Jeričević, a kostimografiju Tea Bašić Erceg. Na premijernoj izvedbi sve je bilo pomalo ukočeno, kao da je nedostajala još pokoja proba, ali uvjereni smo da će se glumci razigrati u slijedećim nastupima. Redatelj Krešimir Dolenčić zadovoljan reakcijama publike i vidno umoran izjavio je da će biti sretan kad i na 25. izvedbi kazalište bude popunjeno do posljednjeg mjesta.

Nedvojbeno je da je Split dobio predstavu koja će se gledati, ali pozivanje na Tijardovića i "Splitski akvarel" zapravo je nepotrebno. 

prati ga na prvenstvu
Koga ljubi izbornik Horvat? Nedavno je proslavio 12. godišnjicu braka sa samozatajnom odvjetnicom
Televizijsko nasilje
Televizijsko nasilje
Sadržaji za djecu obilni su nasilnim scenama: Evo kako djecu zaštiti od gledanja neprimjernih sadržaja koji na njima mogu ostaviti negativne posljedice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.