Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Praizvedba "Bambine"

Split je dobio hit koji će se gledati. Je li naslijedio "Splitski akvarel"? Reći će vrijeme

Foto: HNK Split
16.02.2020.
u 14:24

Tko na praizvedbi "Bambine" nije bio, taj kao da u gradu podno Marjana nitko nije, moglo bi se zaključiti jer mjesecima prije karte su rasprodane

Tradicionalno preuštirkana splitska premijerna publika "dala se otopiti" praizvedbom mjuzikla "Bambina" koji je u režiji Krešimira Dolenčića sa pompoznom promidžbenom kampanjom zaživio na velikoj pozornici HNK Split.

Tko na praizvedbi "Bambine" nije bio, taj kao da u gradu podno Marjana nitko nije, moglo bi se zaključiti jer mjesecima prije karte su rasprodane. Sam intendant Srećko Šestan gledatelje je ispred teatra dočekivao sa škverskom kacigom  na glavi, a i hostese su, da sve bude u znaku brodogradilišta u kojem se radnja "Bambine" i događa, odjenuli u plave radničke trliše i stavili im kacige na glave.

Nedvojbeno je da je "Bambina" za koju je libreto napisala Ana Tonković Dolenčić, primamljiva predstava koja će puniti splitsko kazalište i nadamo se, godinama biti na njegovom repertoaru, što je, valja podsjetiti, intendant Srećko Šestan na početku mandata i obećao: vratiti publiku u teatar!

Mjuzikl koji traje poprilično dugo i koji u sebi ima previše tekstulnog odnosno dramskog dijela u odnosu na glazbeni, oduševio je Splićane. Dugotrajnim pljeskom, gibanjem u ritmu muzike za ples i pjevanjem pokazali su kako im se dopala lagana priča o gradnji tankera "Bambina" na škverskim navozima, problemima mladog inžinjera brodogradnje kojem je mater pazaruša, ne zna tko mu je otac i dolazi sa Ravnih njiva. Zaljubljuje se u maturanticu koja u škveru odrađuje praksu, ali je cura s elitnih Meja. Otac joj je veterinar, mater glumi gospoju, a baka Dara čelična partizanka. Ne manjka melodramatskih zapleta, a ni psovki. Središnji likovi su i korumpirani direktor škvera, promućurni dalmatinski Vlaj i vrckasta mu tajnica, a na sceni je i široki spektar raznoraznih individua : partijski sekretar Srbin, predsjednik Sindikata, legendarni splitski Pajdo, napušeni sin linčina, zločeste susjede, škverani ...

Težište događanja stavljeno je na osamdesete godine prošlog stoljeća, međutim puno toga slično je i aktualno danas, a bilo je i devedesetih. Dugotrajne dijaloge povezuju songovi Nene Belana, hitovi "Đavola" nastali u prošlom stoljeću a uz koje su mnogi odrastali i ljubovali kao što su "Bambina", "Pričaj mi o ljubavi", "Stojim na kantunu" , 'Dok tebe ljubim", "Dugo toplo ljeto", "Ja volim je"... Osvježio ih je kvalitetnom orkestracijom Olja Dešić, a izvedeni su pod dirigentskom palicom Jure Bučevića. Na pozornici se pojavljuje i Neno Belan sa svojim "Fiumensima".

Najveće iznenađenje svakako je Giuliano Đanić koji osim što dobro pjeva, tumačeći lik direktora škvera, pokazao je da zna i glumiti. Sa njim je zgodno "uparena" Zorana Kačić Čatipović, izvrsnog glasa, stasa i glumačkih vještina.  Mladi inžinjer Pere Eranović igrao je pod vrlo visokom temperaturom i unatoč tome dao "sve od sebe", a ostale zanimljive likove igraju : Ksenija Prohaska, Stipe Radoja, Tea Požgaj / Dora Bogdanović, Andrijana Vicković, Vicko Bilandžić, Silvana Stanić, Tajana Jovanović, Nenad Srdelić, Filip Radoš, Stefan Kokoškov i Tonči Banov.

Scenografiju potpisuje Dinka Jeričević, a kostimografiju Tea Bašić Erceg. Na premijernoj izvedbi sve je bilo pomalo ukočeno, kao da je nedostajala još pokoja proba, ali uvjereni smo da će se glumci razigrati u slijedećim nastupima. Redatelj Krešimir Dolenčić zadovoljan reakcijama publike i vidno umoran izjavio je da će biti sretan kad i na 25. izvedbi kazalište bude popunjeno do posljednjeg mjesta.

Nedvojbeno je da je Split dobio predstavu koja će se gledati, ali pozivanje na Tijardovića i "Splitski akvarel" zapravo je nepotrebno. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije