Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Spaljena Kožarićeva instalacija ponovno će se postaviti

Ravnatelj riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Slaven Tolj u nedjelju je osudio uništenje umjetničkog rada Ivana Kožarića "Stog sijena" postavljenog na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske u Rijeci te je najavio da će se potruditi da se ta instalacija ponovno postavi.
13. siječnja 2020. u 09:51 8 komentara 522 prikaza
Foto: Facebook
Pogledajte galeriju 1/3

"Žao mi je što je uništen Kožarićev rad. Izazivao je polemike i rasprave od trenutka postavljanja i dobro je da umjetnost izaziva pažnju i otvara diskusiju. Ali nije dobro kad se umjetničke instalacije uništavaju", naveo je Tolj u priopćenju za medije.

Instalacija Stijeg sijena RIJEKA Gorjela Kožarićeva instalacija "Stog sijena", požar ugašen

Ističe da je Kožarićev rad bio dio programske cjeline "Doba moći" te da je njegov smisao bio pobuditi pažnju, simbolizirati odnos ruralno-urbano, propitati spremnost urbane Rijeke na toleranciju prema neočekivanoj ruralnoj pojavi usred grada. Dodaje da su i komentari koji su se pojavili, rasprave koje je instalacija potakla bili dobri, kritični, zanimljivi, ozbiljni, pa i duhoviti.

"No, kratko su trajale jer očito je netko imao posve destruktivnu motivaciju i osjećao krajnju netrpeljivost prema stogu sijena u gradu. U najmanju ruku je neobično vidjeti, da ne kažem zastrašujuće, do koje mjere rušilačka energija može biti moćna."

Tolj je naveo da će teme koje će u programskom pravcu "Doba moći" donijeti i otvarati projekt Europske prijestolnice kulture biti ogledalo za suočavanje ne samo s prošlošću nego i sa suvremenošću koju živimo te da je ovo, nažalost, jedan od takvih trenutaka.

"Uvjeren sam da je svima koji su o ovom Kožarićevom radu proteklih dana govorili iz bilo koje pozicije, ovaj čin uništenja skulpture gorak. I zato osuđujem ovo krajnje uništavanje i besmislenu destrukciju."

Umjetnička žetva Što akademik Kožarić poručuje stogom sijena na riječkom Trgu 128. brigade Hrvatske vojske?

Tolj je još naveo da je muzej u kontaktu s obitelji Ivana Kožarića, koja je također zaprepaštena uništavanjem instalacije. "Ivan Kožarić je umjetnik koji ima 98 godina i iz poštovanja prema njegovoj umjetničkoj veličini potrudit ćemo se ovu instalaciju iznova postaviti," istaknuo je Slaven Tolj.

Oglasila se nakon ovog sramotnog događaja i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je na Twitteru napisala: "Rastužio me vandalski čin u kojem je na riječkom Korzu zapaljena umjetnička instalacija, rad jednog od najvećih hrvatskih suvremenih umjetnika akademika Ivana Kožarića. Važno je poštivati tuđi autorski rad i raznolike kreativne izričaje čak i ako ih ponekad ne razumijemo".

Skulpturalna instalacija Ivana Kožarića "Stog sijena", koja je u četvrtak postavljena u riječkom gradskom središtu, u subotu oko 22 sata je zapaljena, a požar, koji je uništio instalaciju, oko 23 sata je ugašen.

U požaru nitko nije ozlijeđen, materijalne štete na okolnim objektima nije bilo, a kriminalistička istraga traje.

"Stog sijena" postavljen je kao dio programskog pravca "Doba moći" projekta Europske prijestolnice kulture (EPK), a predviđeno je da do veljače simbolički označava "početak žetve" kulturnih događanja u godini EPK.

Ilustracija Umjetnička intervencija Kao 1945.: Na vrh nebodera u Rijeci postavit će zvijezdu petokraku

Kožarićeva "privremena skulptura" načinjena je od bala sijena, a na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske postavio ju je Muzej moderne i suvremene umjetnosti, uz potporu obitelji Kožarić i gradskog Komunalnog poduzeća, čiji su djelatnici izradili stog.

To je ponovna izvedba Kožarićeve instalacije, prvi put postavljene u Dubrovniku ispred Kneževa dvora u okviru izložbe "Otok“ 1996. godine.

Izložba "Kultura sjećanja" Naši borci dali su obol Španjolskom građanskom ratu

U Rijeci se rad predstavlja kao prva u nizu umjetničkih intervencija u javnom prostoru u sklopu projekta "Izvrnuti džep", u sklopu kojeg umjetnici i kustosi preobražavaju i personaliziraju urbane lokalitete, integrirajući umjetnost u rutinu svakodnevice, s naglaskom na pitanjima gostoprimstva i tolerancije, navodi Rijeka 2020.

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
 • Avatar transdanubier
  transdanubier:

  upravo čitam da je uhvaćen "počinitelj" a počinjena šteta iznosi 15.000 kn!!!! ovca kad ju vuk razdere vrijedna je tek kojih par stotina kuna! zanimljivo!

 • alfich:

  Zalijte skulpturu sa staklenom vodom, pa se uopće neće moći zapaliti !

 • Karloho:

  Najveći vandalizam je postavljanje komunističke zvijezde u Rijeci.Drugovi su sasvim izgubili kompas umjesto da se svijetu pokažu ljepote Rijeke oni ističu simbol pod kojim je ubijeno vise od stotinu dvadeset milijuna ljudi,stvarno jadno i žalosno ...