Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PULSKI FILMSKI FESTIVAL

Šoljanova lektira kao moderni art film

19.07.2017.
u 17:35

Roman 'Kratki izlet' oživio je u adaptaciji Igora Bezinovića

Nakon festivala u Rotterdamu, ali i u Izoli, Podgorici, ruskom Ivanovu i Paliću, igrani film Igora Bezinovića „Kratki izlet“ temeljen na istoimenom slavnom romanu Antuna Šoljana svoju je hrvatsku premijeru imao na 64. Pulskom filmskom festivalu. Apartni art film temeljito prožet dokumentarističkim duhom slobodnija je adaptacija Šoljanova romana smještena u ovo današnje vrijeme i stoga lišena one izravne političke dimenzije kakvu je taj roman zasigurno imao u komunističko doba. No, kao kod Šoljana, i ovdje grupa slučajno spojenih individualaca pod vodstvom autoritativnog Roka odlazi na avanturističku potragu za freskama u nekom malo poznatom istarskom samostanu (navodno je Šoljan imao na umu benediktinski samostan nedaleko od Limskog kanala).

Scenaristi Bezinović i Ante Zlatko Stolica, koji u filmu diskretno glumi jednu od glavnih uloga, imali su težak zadatak oživiti prilično apstraktnu, gotovo nihilističku potku Šoljanova metaforičkog romana, dajući prilično točan i lucidan prikaz današnje Istre i njena identiteta koji je sapet u rasponu između hedonističkih scena s motovunskog festivala, ali i napuštenih i iseljenih naselja, samostana, starih gradina i seoskih gospodarstava.

Uz pomoć originalnih zapisa s Motovuna i sjajnih kadrova Danka Vučinovića, Istra je dobila suvremeni portret ne samo svoje autohtonosti (koja je danas baš kao i sve drugo na tržištu) nego i portret svih onih nomada i motiva zbog kojih hrle u tu jedinstvenu i kompaktnu europsku regiju.

Kako ovogodišnja Pula ima i natjecateljski program nazvan Kratka Pula (u kojem su dokumentarci, serije, kratki i srednjometražni filmovi te foršpani), a u koji su, između ostalih, ušli i Juričanov „Gazda“ i Matanićeve „Novine“, na festivalu je premijerno prikazan i kratkometražni igrani film „Siguran let“ Alda Tardozzija. Riječ je o uspjeloj i dinamičnoj komediji (koja se, na sreću, ne pretvara u dramu) u kojoj velika obitelj planira putovati u Australiju na svadbu, ali u dva aviona, i to iz sigurnosnih razloga, što otvara brojna bolna pitanja i uvodi u totalni međuobiteljski sukob.

Sudeći po ocjenama gledatelja iz Arene, Anđelo Jurkas može biti i te kako zadovoljan filmom „Fuck of i love you“ koji je dobio visoku prosječnu ocjenu 3,85, dok je njegov film “Zbog tebe” trenutačno na zadnjem mjestu s ocjenom 3,48. Na prvom mjestu je igrani film „ZG80“ Igora Šeregija s ocjenom 4,32, a na trećem “Goran” Nevija Marasovića sa 3,72. No, u Areni se još moraju prikazati i filmovi poput „Ustava RH“ Rajka Grlića i filma „Ne gledaj mi u pijat“ Hane Jušić, ali i premijere Schmidtova „Agape“ i Milićevih „Mrtvih riba“ od kojih se puno očekuje. Veliki interes vlada i za premijere dokumentarca Roberta Tomića Zubera “Život od milijun dolara” koji je inspiriran borbom roditelja Nore Šitum za njezino ozdravljenje, ali i za prvo prikazivanje HRT-ove serije “Tin... trideset godina putovanja...” redatelja Davora Žmegača, te dramske serije “Čuvar dvorca” Lukasa Nole o udbaškim ubojicama hrvatskih emigranata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije