Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Sofija Cingula pronašla je zaboravljenu hrvatsku operu

14. kolovoza 2019. u 11:40 0 komentara 752 prikaza
Sopranistica Jelena Štefanić
Foto: HNK Varaždin
Pogledajte galeriju 1/2

Mezzosopranistica i pedagoginja Sofija Cingula ovih se dana priprema za put u London, gdje će izvesti gotovo zaboravljenu operu pulskog skladatelja Antonija Smareglie “Caccia lontana”. Koprodukcija HNK u Varaždinu i INK iz Pule u režiji Ozrena Prohića, u kojoj nastupa i sopranistica Jelena Štefanić te dirigent Stjepan Vuger za klavirom otvorit će londonski festival Opera in the City, a imat će čak tri izvedbe u Bridewall Theateru. Zanimljivo, upravo Sofija Cingula pronašla je partituru A. Smareglie u kojoj će sada uživati i Britanci!

Ivana Srbljan Zagrebačka mezzosopranistica ulogu svog života pjevat će u pulskoj Areni

Varaždinka u Istri

– Došavši na Akademiju u Pulu najprije sam se upoznala s njegovim solo-pjesmama. Tu sam saznala da je Smareglia rodom iz Pule i da je skladao i opere. Studirala sam u Beču i, iskreno, prije Pule za Smaregliu nisam niti čula. Zaintrigiralo me to što je on jedini naš skladatelj čija je opera izvedena u Metropolitanu, a o njemu se malo zna. Uz pomoć djelatnika pulske Sveučilišne knjižnice koja skrbi o Smareglinoj ostavštini i drage gospođe Anite Flego Sponza, shvatila sam da knjižnica ima klavirske izvatke svih njegovih opera. Zaintrigirala me njegova diplomska opera “Caccia lontana” koja je komorna i prekrasna. Sve se to zbivalo ove godine kada se slavi 165. obljetnica rođenja i 90. obljetnica skladateljeve smrti. Kako sam ja iz Varaždina, a radim u Puli, predložila sam ravnateljici INK i intendantici varaždinskog HNK tu operu i one su se oduševile - priča Sofija Cingula.
Jelena Štefanić pronašla je pak festival u Londonu i predložila da se jave na selekciju koju su prošli. Mala forma u kombinaciji s dokumentarcem Dražena Krešića i Julie Klier naišla je na dobar prijam, jer u inozemstvu se njeguje takav novi način bavljenja operom.

Denis Derk Sjajan operni program u Splitu sirovom jajetu usprkos

– Netko je negdje od hrpe prijavljenih predstava odlučio dati šansu našoj. To je ono što mi kao pjevačici i nekome tko je to iskopao iz arhive daje vjetar u leđa. A koliko sam shvatila, već su u kazalištu dobili i upit iz Amerike kada su vidjeli da smo na londonskom festivalu. Nadam se najboljem – veli S. Cingula koju pitamo je li ta opera ikad izvođena u Hrvatskoj.

– Prema mojim informacijama u Hrvatskoj nije, a konzultirala sam i Julijanu Ličinić von Walstijn koja je doktorirala na temu Smareglie. No izvođena je u Italiji. Uz pomoć njegove unuke koja danas tamo živi i brine se o njegovoj ostavštini pokušali smo doći do orkestralne partiture, no bez uspjeha. A ona je sigurno postojala jer on nije mogao diplomu steći samo s klavirskim izvatkom – kaže Sofija Cingula.

Lana Kos Kad bez mikrofona stanete pred 15.000 ljudi, zavrti vam se u glavi

– Muzikolozi u Hrvatskoj ne bave se Smaregliom pretjerano. Doduše, tu je Nuša Hauser koja piše rad o njemu, a i maestro Juranić je radio njegove opere. Mi se nadamo da ćemo ovom operom potaknuti i bavljenje njegovim radom – veli pjevačica.

A što njoj znači nastup na londonskom festivalu koji se poigrava formama, poznatim opernim naslovima, žanrovima...? Uz to, nastupa pred Londončanima.

Novi pristup operi

KAMO IDE OPERA? Današnje opere bave se borbama radnika i ilegalnih migranata

– U kontekstu velikih opernih kuća koje postoje u Hrvatskoj, ove naše uloge možda nekima i ne djeluju kao prave, velike. No u Londonu su jako zainteresirani za Smaregliu jer je izvođen u Metropolitanu, a pao je u zaborav. Ispada da je nešto što je naše zanimljivije u Engleskoj, nego u Hrvatskoj. Veća je najava engleske praizvedbe ove opere, nego one hrvatske, a mi smo je izveli i u Puli i u Varaždinu što je prošlo gotovo nezapaženo. No napravili smo predstavu koja je u skladu sa suvremenim stremljenjima i propitkivanjima opere kao žanra. Izvan Milana, Beča i Londona postoji cijeli jedan novi način promišljanja opere. To je dokaz da klasična glazba kao žanr može danas biti jako suvremena i izvan velikih kuća – zaključuje Sofija Cingula.

SUZANA KAČIĆ BARTULOVIĆ
Skandal u splitskoj školi: SDP-ovka pozirala s pištoljem, roditelji zgroženi, reagirao i Fuchs
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.