Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Snimat će se film o crnom boksaču koji je trenirao reprezentaciju NDH

Projekt "Jimmy L." Pave Marinkovića upravo je osvojio i posebno priznanje na ScripTeastu – majstorskoj scenarističkoj radionici za projekte iz srednje i istočne Europe
22. svibnja 2020. u 12:42 8 komentara 4102 prikaza

Projekt "Jimmy L." Pave Marinkovića o američkom crnom boksaču i treneru Jimmyju Lyggettu osvojio je posebno priznanje na ScripTeastu, a bio je jedan od 11 projekata koji se razvijao na 14. izdanju te majstorske scenarističke radionice za projekte iz srednje i istočne Europe.

'A najobrazovaniji su dio društva' Harjaček: Znate li koliko ljudi ne zna kad će jesti i kako platiti režije!

Završni modul programa te radionice sastojao se od pitchinga (kratkoga promotivnog predstavljanja projekta) i proglašenja dobitnika nagrade "Krzysztof Kieslowski", a održao se online 20. svibnja ove godine, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Projekt igranoga filma "Jimmy L." Pave Marinkovića bavi se sudbinom Jimmyja Lyggetta, američkoga crnog boksača i trenera koji je za vrijeme Drugoga svjetskog rata trenirao boksačku reprezentaciju NDH.

Riječ je o projektu u produkciji tvrtke Telefilm, čiji je producent Stanislav Babić, a scenarist Pavo Marinković koji će budući film i režirati, a nedavno je dobio i potporu Potprograma MEDIA u iznosu od 50.000 eura. 

Glavna nagrada "Krzysztof Kieslowski" pripala je pak Macieju Sobieszczański za projekt Brat (Brother).  

ScripTeast jedan je od najuglednijih europskih scenarističkih programa gdje su svoje projekte, među ostalima, razvijali Marta Meszaros, Benedek Fliegauf, Stefan Komandarev i Damjan Kozole, a posljednji uspjeh programa jest film "Painted Bird" Vaclava Marhoula, jedan od najkontroverznijih filmova prošlogodišnje venecijanske Mostre, koji je osvojio posebno priznanje na ScripTeastu 2013., a prošle godine bio je jedan od deset naslova koji su se borili za nominaciju za Oscara u kategoriji najboljega međunarodnog filma. 

Polaznici majstorske radionice iskusni su scenaristi, a ona se sastojala od tri sjednice – rezidencijalne dramaturške u Poljskoj (Sterdyn, listopad 2019.), industrijske na Berlinaleu (veljača 2020.) te završne koja se trebala održati za vrijeme Filmskoga festivala u Cannesu koji je pak odgođen do daljnjega.

Pogledajte proročanski ciklus Zagrebačka slikarica prije korone na slikama predvidjela jezivu sadašnjost

Zato se, kako je priopćio HAVC, posljednji modul, koji je inače 'kruna' svakoga ScripTeasta, održao online 20. svibnja.

Organizator ScripTeasta je Independent Film Foundation, a financiran je novcem Programa MEDIA EU, Poljskoga filmskog instituta, poljskoga Ministarstva kulture i produkcijske kuće Apple Film, a u suradnji s Europskom filmskom akademijom i mnogim drugim partnerima.

TRAŽE PRAVEDNE MINIMALCE
EK: Najniža plaća u Hrvatskoj treba biti barem 3.500 kuna
Merkur osiguranje
Ne zanemarujte zdravlje
Sad je najvažnije brinuti o zdravlju: Pet ključnih liječničkih preporuka koje ne smijete zanemariti
  • keckin37:

    Pa zar je to moguce. Svaki dan izlazi neka istina, unatoc tome sto bi to takozvani antifasisti zabranili.

  • Ivandobrila:

    Kako to? Kako to?

  • majstorsmora:

    Neka ga rezira Vitez Zlatko Vitez...pa da baci sve antifasiste na aparate