Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Redatelj Branko Ištvančić

Snima se film o srpskoj okupaciji šarengradske Ade na Dunavu

Šarengradska ada
Foto: Promo
1/3
14.04.2016.
u 18:45

Cilj snimanja ovog filma je podsjetiti na nekadašnja vremena, sačuvati istinu iz vremena okupacije te ubrzati procese revitalizacije i oživljavanja šarengradske ade te svakako njen povratak u okrilje Hrvatske

Udruga dr. Ante Starčević kao producent pokreče projekt snimanja 52-minutnog dokumentarnog filma „Srpska okupacija šarengradske Ade“, riječnoga otoka na Dunavu čiji status nije riješen od završetka Domovinskog Šarengradska ada umjetno stvoren riječni otok površine 999 hektara. Stvoren je 1892. godine prokopom novog Dunava radi stvaranja preduvjeta za nesmetan riječni promet, a nakon Kopačkog rita to je najveći ornitološki rezervat u ovom dijelu Europe.

Isto tako ada je i najveće prirodno mrjestilište divljeg šarana na Dunavu, stanište velikog broja divljih životinja, bogato lovište, dom rijetkih gnijezda gotovo izumrlih orlova ribara te stanište kvalitetnog i rijetkog drveća i bilja.

Prije Domovinskog rata na njoj stanovnici Šarengrada na prirodan način uzgajali tisuće svinja i krava kao i na stotine konja. Bilo je registrirano i više desetaka riječnih ribara alasa. Tijekom Domovinskog rata Šarengradska ada je okupirana, a niti nakon 20-ak godina nakon mirne reintegracije nije vraćena u potpuni suverenitet Republike Hrvatske.

Dokumentarni film, biti će autorsko djelo redatelja Branka Ištvančića, počet će se snimati tijekom ljeta ove godine na autentičnim lokacijama tijekom svih godišnjih doba, a njegov završetak se očekuje u ljeto 2017. godine. U dokumentarcu kao stručni suradnik govoriti će i saborski zastupnik Pero Ćorić koji godinama upozorava na neriješeno pitanje okupiranog riječnog otoka.

U stvaranje filma bit će uključena ekipa profesionalaca od snimatelja do montažera, dizajnera zvuka i skladatelja originalne glazbe, a sve u formatu vrhunske HD rezolucije i digitalne tehnologije.

Cilj snimanja ovog filma je podsjetiti na nekadašnja vremena, sačuvati istinu iz vremena okupacije te ubrzati procese revitalizacije i oživljavanja šarengradske ade te svakako njen povratak u okrilje Hrvatske.

>> Pogledajte kratki dokumentarni film 'In memoriam Ani Lendvaj'

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije