Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izložba davora dmitrovića

Slike dekonstruiranih bajki na kojima i Snjeguljica može promijeniti spol

Galerija Forum
30.03.2023.
u 09:49

Izložba "Priče za malu djecu" Davora Dmitrovića otvorena je u Galeriji Forum

"Postoji bezbroj tumačenja jedne klasične bajke poput Crvenkapice. Je li karakteristična odjeća protagonistice znak prve menstruacije, odnosno njezine transformacije iz djevojčice u ženu? Koja je uloga bake, tog arhetipa ženske mudrosti kojoj ona prinosi žrtvu u hrani? Siluje li je vuk – ili možda lovac? Predaleko bismo odlutali zanimljivim semantičkim i etnološkim stazama kada bismo, za potrebe interpretacije slike Davora Dmitrovića, ušli u sve brojne mogućnosti čitanja te bajke. Stoga radije pogledajmo kako se njezina ikonografija uklapa u svijet ovog umjetnika. Dmitrović predstavlja prizor koji se odvija u idiličnom, rekao bih mediteranskom pejzažu. Jedra, ženstvena Crvenkapica i bradati, muževni lovac probijaju se kroz visoku travu iz koje ih vreba ne jedan, nego nekoliko vukova. Uloge su podijeljene prema standardnom rodnom ključu – muškarac je zaštitnik, a djevojka nevina žrtva. Dmitrović se i do sada bavio romantičnim odnosima i ulogama koje društvo dodjeljuje sudionicima. Ne bih rekao da on te uloge afirmira, već ih prije ironizira – pa zato i likovi na njegovim slikama uglavnom izgledaju zbunjeno, nezgrapno i smiješno…", smatra Feđa Gavrilović, voditelj Galerije Forum, u kojoj je uz spomenutu sliku izloženo još Dmitrovićevih radova koji tematiziraju bajke, a izložba je naslovljena "Priče za malu djecu".

Kako stoji u najavi, Dmitrović ovdje odlazi dublje u prošlost i etnologiju, proučavajući bajke i gradeći ironijski odnos s arhetipovima koje one uspostavljaju. Dmitrović dekonstruira poznate narative (o Snjeguljici, Crvenkapici, Jacku i stabljici graha), nerijetko mijenjajući spol njihovu protagonistu ili protagonistici. Tako aludira na ono iz čega su bajke proistekle – kolektivnu podsvijest – i spaja je s osobnom podsviješću, s vlastitim idom preopterećenim erotikom.

Stilski njegov opus nastavlja brojne potencijale figurativne umjetnosti druge polovine 20. stoljeća. Davor Dmitrović diplomirao je na zagrebačkoj ALU, nakon čega upisuje doktorat u Hangzhou u Kini. Izložba je otvorena do 24. travnja.

Komentara 1

Avatar Dars
Dars
18:51 30.03.2023.

Spol se ne može mijenjati, mogu se mijenjati samo vanjska obilježja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije