Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izložba u Galeriji Događanja

Nadrealna Božanstvena komedija u kojoj plešu mrtvaci i jure leteći tanjuri

GALERIJA DOGAĐANJA
27.03.2023.
u 11:15

Finski umjetnici Petri Hytönen i Marika Kaarna donose viziju putovanja kroz zagrobni život

Danteova "Božanstvenoj komedija" donosi autorovu viziju trodnevnog putovanja kroz zagrobni život, odnosno pakao, čistilište i raj. Likovna pak "Božanstvena komedija" finskih umjetnika Petrija Hytönena i Marike Kaarna prikazuje razvoj ljudske civilizacije, povijesne tekovine te elemente svakodnevnog života 21. stoljeća, a sve kroz metafizičku i nadrealnu prizmu svojstvenu njihovom radu.

Zagrebačkoj publici predstavljaju se u Galeriji Događanja za koju je Petri Hytönen izradio rad "Na zemlji, kao na nebu i negdje između" sastavljen od trodimenzionalnih, pokretnih modularnih slika u akvarelu kojima u prvi plan stavlja ljudska bića i njihova svakodnevna moralna pitanja.

I općenito, Hytönen u svom umjetničkom djelovanju često ljude prikazuje kako plivaju ili lete. Njegov "plutajući" narod nije vezan ni prirodnim zakonima ni pravnim normama, ljudi tako postaju više-manje inkarnacija slobodnih bića i njihovih najskrovitijih snova i fantazija. Osim toga, usprkos svijesti da se ljudska bića neprestano razvijaju, donoseći inovacije u svim područjima života, Hytönen se uvijek iznova vraća pećinskom čovjeku smještajući ga u centar svojih instalacija podsjećajući tako na neiskorjenjivu crtu ličnosti čovjeka kao životinje opsjednute nagonskim djelovanjem.

Najupečatljiviji pak izloženi rad Marike Kaarne je "Fete in a Park", a u njemu ona spaja figurativno slikarstvo, bajke i nadrealizam. Na njezinoj vrtnoj zabavi žena koje drsko gledaju promatrača slike nalazi se i kričavo ružičasti Bambi. Njezinim drugim sanjivim kolažima vladaju i odbjegle utvare, princeze, psihodelični ples mrtvaca i leteći tanjuri pa i odbjegli puž iz klimatski zagrijanog vrta. Oboje umjetnika diplomiralo je krajem 80-ih godina na Akademiji u Helsinkiju gdje i danas djeluju, a Hytönen je ondje i predavao slikarstvo. Iza njih su brojne izložbe u domovini i inozemstvu, a radovi im se nalaze u brojnim uglednim muzejskim institucijama. Njihova zagrebačka izložba otvorena je do 6. travnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije