Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priča dostojna krimića

Slavni njemački arheolog ubijen zbog Stradivarijevih violina u Paragvaju?

12.11.2021.
u 10:13

Graditelj i kolekcionar violina Bernard Raymond von Bredow i njegova kćerka mučeni su i ubijeni u svom domu, za sada su osumnjičene tri osobe.

Kada je Bernard Raymond von Bredow, graditelj i kolekcionar violina, zamolio svog susjeda da mu pričuva vrijednu kolekciju instrumenata dok je na putu, nije ni slutio da će ta naoko dobrosusjedska gesta završiti kobno. Von Bredow i njegova maloljetna kćerka Lorena Lydia iz rodne su se Njemačke prije nekoliko godina preselili u Paragvaj, te su novi život započeli u Aregui, gradiću popularnom među njemačkom emigrantskom populacijom. No od mirnog života na selu nije bilo ništa, jer njihove su vrijedne Stradivarijeve violine privukle pozornost pohlepnih susjeda, a paragvajska policija upravo je uhitila tri muškarca zbog mučenja i ubojstva oca i kćeri.

Informacije za sada poznate policiji upućuju na to da je 58-godišnjak Volker Grannas, susjed kojem je von Bredow nešto prije povjerio instrumente na čuvanje, ukrao violine, a zatim tvrdio da su stradale u požaru. Međutim, prodati ih nije mogao bez certifikata o autentičnosti, a sada ga se tereti da je, kako bi saznao gdje se nalaze, mučio i ubio Bernarda Raymonda i Lorenu Lydiju. Na Grannasovu posjedu pronađene su čak četiri dragocjena Stradivarija, a uz njega, policija sumnjiči i 60-godišnjeg Nijemca Yvesa Asriela Spartacusa Steinmetza te 51-godišnjeg Čileanca Stephena Jorga Messinga Darchingera.

Ubijeni Von Bredow svjetsku je slavu stekao još kao tinejdžer, kada je u šumi pokraj svoje kuće u Bavarskoj otkrio jedan od najvećih cjelovitih kostura mamuta u Europi. To otkriće ponukalo ga je da postane paleontolog, no poslije se počeo baviti gradnjom i restauracijom violina. Nije poznato koje je sve vrijedne instrumente posjedovao, no ako je doista bila riječ o Stradivarijevim violinama, mogle bi vrijediti milijune. Antonio Stradivari smatran je jednim od najvećih majstora u izradi violina, a tajne njegova zanata još uvijek su misterij. Iako je do svoje smrti 1737. godine izradio više od tisuću instrumenata, do danas ih je sačuvano tek nekoliko stotina. Najskuplji Stradivari prije deset godina tako je prodan za čak 13 milijuna dolara. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije