Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oči Zagreba

Slavni Karl-Markus Gauss demantira priču o Paveliću koji skuplja oči neprijatelja

Foto: Kurt Kaindl
23.05.2017.
u 19:15

Gaussova knjiga objavljena je na hrvatskom, engleskom i njemačkom, a ilustrirana je nimalo banalnim crtežima Dominika Vukovića

“U Zagreb sam prvi put doputovao kako bih posjetio skupinu žalosnih znanstvenika i u slast pojeo jedno oko.” Tako, pomalo tajnovito i jezovito započinje svoju knjigu “Oči Zagreba” ugledni gost Zagreb Book Festivala, austrijski književnik Karl-Markus Gauss. Knjiga je objavljena na čak tri jezika (hrvatski, engleski, njemački), a ilustrirana je uspjelim i nimalo banalnim crtežima Dominika Vukovića.



A rođeni Salzburžanin koji je objavio dvadeset i pet knjiga u utorak će u podne povesti goste festivala (koji su se najavili na adresu novosti@fraktura.hr) na svoju osobnu šetnju Zagrebom od Muzeja za umjetnost i obrt. Gradom u koji je prvi puta doputovao 1986., da bi ga onda ponovno posjećivao u većim vremenskim razmacima. Za razliku od nekih drugih pisaca, Karla Markusa Gaussa Zagreb je očito dovoljno zaintrigirao da o njemu napiše knjigu, i to onakvu sentimentalnu i eruditsku kakve taj umjetnik i piše.

U toj je knjizi Gauss nije zaboravio pošteno i dobronamjerno raskrinkati i onu čuvenu fikcijsku intervenciju talijanskog pisca Curzija Malapartea iz njegova romana “Kaputt” u kojem opisuje poglavnika Antu Pavelića koji na radnom stolu drži zdjelu u kojoj se nalaze ljudske oči koje su ustaše iskopali mučenim zarobljenicima...

Literarna mučna dosjetka završila je čak i u povijesnim studijama, ali i u brojnim knjigama, a pravdoljubivi Gauss sada piše da je i Malaparte priznao da je izmislio tu priču s očima, kao nekakav literarni “bezazleni mađioničarski trik”. Sa strašnom porukom.

Komentara 11

Avatar toxic alien
toxic alien
21:00 23.05.2017.

Zabar Malaparte se malo salio... Takvu nam "povijest" prodaju vec vise od pola stoljeca, i bezobrazno nazivaju revizionistima sve one koji izraze i najmanju sumnju u njihove nebuloze. I Karl-Markus Gauss bi se morao zamisliti, jer u Austriji se surovo obracunavaju sa svima koji ne glorificiraju sluzbenu povijest. Mogao bi dozivjeti sudbinu Davida Irvinga i sikaniranja na svim aerodromima drzava "slobodnog svijeta"...

DU
Deleted user
20:45 23.05.2017.

da on je volio oci na salatu s lukom polukuhane

BA
bakulušić
22:49 23.05.2017.

Ova priča sa staklenkom punom srpskih očiju stara je koliko i Titova Jugoslavija i djeca su je slušala na satu povijesti. Osobno sam o tome pisao u svojim komentarima na portalu a povezivao sam je sa jednom pričom novijeg datuma. Naime, "pouzdani i provereni svedoci" su tvrdili da je predsjednik Tuđman na svojem stolu imao staklenku punu dragulja. Izgleda da se mijenjao samo sadržaj a staklenka je uvijek ista. Kao što su isti izvori i svjedoci. I, naravno - namjere! Sreća je da su u laži kratke noge i da istina uvijek pronađe put.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije