Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za Liszta i Mahlera

Slavlje Simfonijskog orkestra HNK Split na 57. Splitskom ljetu

Sopranistica Ivana Lazar
arhiva VL
25.07.2011.
u 15:05

Koncert "Slaveći Liszta i Mahlera" zamišljen je kao znak obilježavanja dvaju velikih jubileja: 200. rođendana mađarskog skladatelja i pijanista Franza Liszta te 100. obljetnice smrti austrijskog skladatelja i dirigenta Gustava Mahlera

Pod ravnanjem maestra Nikše Bareze Simfonijski orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split izvest će, u sklopu 57. Splitskog ljeta, koncert nazvan "Slaveći Liszta i Mahlera". Kao solisti nastupit će pijanist Kemal Gekić i sopranistica Ivana Lazar. Koncert će se održati na pozornici HNK Split u utorak 26. srpnja s početkom u 21 sat. Na programu su Prvi koncert za klavir i orkestar u Es-duru Franza Liszta i Četvrta simfonija u G-duru Gustava Mahlera.

Koncert "Slaveći Liszta i Mahlera" zamišljen je kao znak obilježavanja dvaju velikih jubileja: 200. rođendana mađarskog skladatelja i pijanista Franza Liszta te 100. obljetnice smrti austrijskog skladatelja i dirigenta Gustava Mahlera. Osim što odaje obol dvojici istaknutih romantičara, ovaj koncert nudi i široke zvukovne raspone romantizma: od stanovite komornosti Lisztova orkestra u Koncertu u Es-duru za klavir i orkestar, u kojem još odzvanja eho Beethovenova pera, pa do voluminozne glorioznosti Mahlerova pojačanog instrumentalnog ansambla u njegovoj Četvrtoj simfoniji u G-duru, u kojoj su (uz njegova ostala simfonijska djela) pohranjene notne i harmonijske klice na kojima će rasti muzičko klasje Schönberga i Stravinskog duboko u dvadesetom stoljeću.

Gustav Mahler u Split redovito dolazi posredstvom stavka Adagietto iz Pete simfonije, a ovo je njegovo njegovo prvo pojavljivanje poslije velebne i pompozne Druge simfonije (Uskrsnuće), koja je bila izvedena na Peristilu, daleke 1994., pod ravnanjem istog dirigenta, maestra Nikše Bareze.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije