Naslovnica Kultura Glazba

Slavlje Simfonijskog orkestra HNK Split na 57. Splitskom ljetu

Koncert "Slaveći Liszta i Mahlera" zamišljen je kao znak obilježavanja dvaju velikih jubileja: 200. rođendana mađarskog skladatelja i pijanista Franza Liszta te 100. obljetnice smrti austrijskog skladatelja i dirigenta Gustava Mahlera
25. srpnja 2011. u 15:05 0 komentara 12 prikaza
Sopranistica Ivana Lazar
Foto: arhiva VL

Pod ravnanjem maestra Nikše Bareze Simfonijski orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split izvest će, u sklopu 57. Splitskog ljeta, koncert nazvan "Slaveći Liszta i Mahlera". Kao solisti nastupit će pijanist Kemal Gekić i sopranistica Ivana Lazar. Koncert će se održati na pozornici HNK Split u utorak 26. srpnja s početkom u 21 sat. Na programu su Prvi koncert za klavir i orkestar u Es-duru Franza Liszta i Četvrta simfonija u G-duru Gustava Mahlera.

Koncert "Slaveći Liszta i Mahlera" zamišljen je kao znak obilježavanja dvaju velikih jubileja: 200. rođendana mađarskog skladatelja i pijanista Franza Liszta te 100. obljetnice smrti austrijskog skladatelja i dirigenta Gustava Mahlera. Osim što odaje obol dvojici istaknutih romantičara, ovaj koncert nudi i široke zvukovne raspone romantizma: od stanovite komornosti Lisztova orkestra u Koncertu u Es-duru za klavir i orkestar, u kojem još odzvanja eho Beethovenova pera, pa do voluminozne glorioznosti Mahlerova pojačanog instrumentalnog ansambla u njegovoj Četvrtoj simfoniji u G-duru, u kojoj su (uz njegova ostala simfonijska djela) pohranjene notne i harmonijske klice na kojima će rasti muzičko klasje Schönberga i Stravinskog duboko u dvadesetom stoljeću.

Gustav Mahler u Split redovito dolazi posredstvom stavka Adagietto iz Pete simfonije, a ovo je njegovo njegovo prvo pojavljivanje poslije velebne i pompozne Druge simfonije (Uskrsnuće), koja je bila izvedena na Peristilu, daleke 1994., pod ravnanjem istog dirigenta, maestra Nikše Bareze.

 

Financije
HIF
Morate potrošiti BUDŽETE ZA EDUKACIJE? Ovdje pronađite najbolje programe!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.