Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Ne treba mi sve to'

Nakon rasprave o Hasanbegoviću Juraga dao ostavku u HDDU-u

Slavko Juraga
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
04.02.2016.
u 16:19

"Ovakva je moja odluka bila jedno što mi je u ovom času preostalo"

Slavko Juraga dao je danas ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU), ustvrdivši kako ga je na takvu odluku prisilila eskalacija situacije proizašle iz krive interpretacije njegove komunikacije s članovima toga društva.

– Pokušao sam uspostaviti komunikaciju, što je izazvalo samo još gore reakcije i nastavak igre pokvarenog telefona. Ovakva je moja odluka bila jedno što mi je u ovom času preostalo – kazao je Juraga u razgovoru za Hinu.

Nakon što je pedesetak glumaca, dramaturga i redatelja u ponedjeljak istupilo iz članstva HDDU-a zbog općenitog nezadovoljstva radom i upravom Društva, ali dijelom i zbog pisma koje im je Juraga kao predsjednik udruge uputio u petak 29. siječnja, Juraga je izjavio kako je riječ o nesporazumu.

Pismo je poslano u odgovoru na traženje nekih članova da se peticija protiv ministra kulture Zlatka Hasanbegovića objavi preko službene elektroničke pošte HDDU-a, a reakcije je izazvalo Juragino odbijanje. On je to, međutim, objasnio službenim stavom društva temeljem odluke izborne skupštine iz 2015. te najavio kako će to pokušati svakome pojedinom članu osobno objasniti.

Odluku o ostavci donio je kada je vidio da je komunikacija umjesto u konstruktivnom, skrenula u smjeru blaćenja njega osobno, istaknuo je Juraga.

– Ne treba mi sve to. Reakcije i uopće pokretanje svega toga nije uopće bilo kreativno, bila je to čista destrukcija koja se koncentrirala na moj obraz – pojasnio je.

Svoju odluku o ostavci članovima je obznanio pismom u kojemu je istaknuo kako je ona donijeta iz činjenice da kao predsjednik koji poštuje Statut ne može istovremeno zastupati ono što osobno smatra moralnim i kolegijalnim u datom trenutku, a nipošto zbog pritisaka pojedinih članova koji su to od njega zahtijevali u pismima i medijskim obraćanjima.

– Ne želeći vjerovati da je negodovanje mojih kolega upućeno meni osobno, dajem trenutnu i neopozivu ostavku na mjesto predsjednika HDDU i vraćam se u redove kolega boriti se za našu struku – poručio je u pismu, u cijelosti objavljenom na mrežnoj stranici portala Scena.hr

Zahvalio je svima koji su u toj situaciji odvojili funkciju predsjednika HDDU-a od njegova osobnog obraza, istaknuvši kako je "napad na strukovnu udrugu i na njezina predsjednika dopušten i legitiman, ali napad na moj osobni obraz ipak prelazi granice dobrog ukusa".

U pismu pojašnjava kronologiju događaja koji su mu prethodili te ističe kako su događaji koji su uslijedili "bili potpuno neutemeljeni te osnaženi nepostojanjem komunikacije i lošom medijskom montažom".

Kako ništa što je pokušao učiniti nije zaustavilo negodovanja i izlaske kolega iz HDDU-a, odlučio je dati neopozivu ostavku. 

– Sve ovo vrijeme nadao sam se da će eklektična prepiska koja traje posljednjih dana ipak biti usmjerena u konkretan dijalog. No, zgrožen sadržajem i količinom ne-informacija i ne-informiranja, još jednom naglašavam da dajem neopozivu ostavku na funkciju predsjednika HDDU da time izbjegnem nezasluženo blaćenje mene i mojeg imena kao i moje obitelji, kako među kolegama tako i u javnosti – poručuje Juraga u pismu.

Pozvao je kolege da se vrate i ostanu u Društvu te ga zajedničkim radom oblikuju tako da može "zastupati i predstavljati sve ono što nas povezuje, a ne potencirati ono što nas u našim osobnim i intimnim stavovima razlikuje", jer "sutra ćemo izaći na istu pozornicu i biti dio jednog tijela".

Komentara 94

Avatar abakus
abakus
16:37 04.02.2016.

Čista destrukcija... Tako je. U bivšoj državi poštene ljude su ubijali, a danas, s obzirom na to da ih ipak više ne mogu fizički likvidirati, naprave opću harangu koja prelazi u potpuno bjesnilo, upravo nevjerojatno niske osobne napade i vrijeđanje, dok pošten čovjek na kraju ne izludi i makne se, jer mu takvo divljaštvo zaista ne treba. Sjeća li se itko da je netko od lijevo-liberalnih kod nas dao ostavku nakon što je za nešto prozvan? I to opravdano prozvan, a ne bez ikakvog razloga kao Juraga? To su sve redom džon-obrazi. Zato se i može "pipl mast trast ass" pojavljivati i dalje u javnosti, zato se i Pusićka jučer iščuđava kako to da nije jednoglasno izabrana, zato se i Milanović smatra antifašistom, a osobe koje su privilegirano dobivale novac za neprofitne portale ne vide nikakav problem u tome i moralizirat će nam u beskraj idućih nekoliko desetljeća, mrtve-hladne.

PO
pozornik66
16:33 04.02.2016.

Lustracija jedini izbor, izbacit uhljebe iz kulturnijh udruga

Avatar Rafael B
Rafael B
16:34 04.02.2016.

Neradničkoj bandi, koja se ponaša prema principu rulje, se "tresu gaće" pa neargumentirano optužuje i napada! Podrška ministru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije