Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Juraga: Sve je nesporazum, razgovarat ću sa svakim pojedinačno

Pedesetak glumaca, dramaturga i redatelja priopćilo je u ponedjeljak kako istupa iz članstva HDDU-a, što su objasnili dugogodišnjim nezadovoljstvom radom i upravom Društva, te dijelom, pismom predsjednika HDDU-a Slavka Jurage
01. veljače 2016. u 21:30 6 komentara 559 prikaza
Slavko Juraga
Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) Slavko Juraga izjavio je u ponedjeljak kako žali zbog odluke nekih članova o istupanju iz članstva toga društva, ustvrdivši kako je došlo do nesporazuma te da će sa svakim pojedinim članom koji je najavio svoj odlazak iz HDDU-a pokušati osobno porazgovarati.

 "Čitavu su atmosferu kreirali neki mediji koji nisu provjerili sve informacije pa su krivo i tendenciozno protumačili pismo koje sam uputio članovima HDDU-a, a koje se odnosi na zahtjev 30-ak kolega koji su zatražili da se službena elektronička pošta društva koristi za prenošenje peticije protiv izbora ministra kulture", kazao je Juraga za Hinu.

 Pedesetak glumaca, dramaturga i redatelja priopćilo je u ponedjeljak kako istupa iz članstva HDDU-a, što su objasnili dugogodišnjim nezadovoljstvom radom i upravom Društva, te dijelom, pismom predsjednika HDDU-a Slavka Jurage poslanog članstvu u petak 29. siječnja, u kojemu članove podsjeća da "svako ekstremno svjetonazorsko i političko istupanje u javnosti čine isključivo u svoje ime i na svoju osobnu odgovornost".

 Pismom je želio objasniti članstvu da bi se objava peticije putem službenog e-maila HDDU-a protivila odluci izborne skupštine iz 2015., donijetoj nakon određenih tada aktualnih pritisaka, da se HDDU neće koristiti za bilo kakvo političko komuniciranje, što je tada podržala i većina članstva, istaknuo je Juraga.

 "Upravo se na to odnosilo pismo koje sam potpisao ispred Upravnog odbora HDDU-a. Ima nas 1076; mi smo politički raznolika skupina ljudi i ni sam ne znam tko može reći koji bi bio ispravan put u takvoj situaciji. Mislili smo da nije uputno da to (peticiju) prosljeđujemo jer je takva bila odluka skupštine", pojasnio je.

 Cilj je bio zamoliti ljude da u svojim komentarima budu pristojni: to je poziv na pristojnu komunikaciju i ništa više, dodao je.

 Upozorio je kako se situacija s kolegicom Ninom Violić, koja je dobila prijetnje smrću i silovanjem nakon što je na zidu svojeg facebook profila izrazila zabrinutost da je imenovanjem Zlatka Hasanbegovića ministrom kulture resor kulture "ugrožen i ponižen", dogodila tek nakon tog pisma.

 "Budući da ja nisam na facebooku, zamolio sam neke kolegice da sastave priopćenje koje bismo onda proveli kroz upravni odbor i potom objavili", kazao je Juraga.

Kriva slika nastala "krivom montažom"  

 U međuvremenu su medijski napisi njegovo pismo okarakterizirali kao prijetnje i zabrane slobodnog izražavanja, te tako posredovali u kreiranju situacije temeljene na nesporazumu, dok je namjera samo bila da se spriječe polarizacije, što su potom neki kolege izradikalizirali, tvrdi.

 Istaknuo je kako od ponedjeljka ujutro nastoji stupiti u kontakt s kolegama koji su podnijeli zahtjeve za istupanjem iz članstva, te kako planira svakome ponaosob uputiti pismo u kojemu ih sve poziva na pojedinačne razgovore u kojima će im objasniti čitavu situaciju.

 Administraciju HDDU-a zamolio je da pričeka s provedbom prispjelih zahtjeva, iako je svjestan da stupaju na snagu čim su zaprimljeni, kazao je, kako bi pokušao ispraviti "krivu sliku očito stvorenu krivom montažom".

 Istaknuo je kako bi vjerojatno i sam bio pogođen da se kojim slučajem našao u situaciji da pomisli da se pismo odnosi na kolegicu, te zbog toga tim više žali zbog svega, jer "da je i jedan član u pitanju, bilo bi mi žao jer je odluka donijeta iz krivih razloga", poručio je.

>> Dramski prvak u HNK Slavko Juraga na čelu dramskih umjetnika

VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
  • Marko1337:

    Zločinačka partija preko svih krakova vrši pritisak i linč na sve one koji poštuju volju hrvatskog naroda. Najveći pobornik i izvršitelj LINČA SU MEDIJI zločinačke partije predvođeni jugsrpskim JRT-om . Ciči gamad, jer se partijski trutovi odbijaju od sisa majke ... prikaži još!sisa majke domovine.

  • cronada:

    Pa nek idu , pa dosta tog sad su odigrali dramu za sebe, glumaca je puno u nasoj lijepoj!!!😊😊😊

  • lipnjak:

    Dosta je financiranja neradnika i uhljeba takvi nemaju pravo glasa koji žive na tuđi račun.