Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija

Slavenka Drakulić: Je li Angelina Jolie trebala biti silovana?

Slavenka Drakulic
Pixsell
19.02.2012.
u 16:18

Spisateljica je također govorila o silovanjima žena tijekom rata u BiH u svojoj knjizi "Kao da me nema"

U povodu medijske hajke, pa čak i otvorenih prijetnji koje je zbog svojeg prvijenca “U zemlji krvi i meda” primila novopečena redateljica Angelina Jolie, reagirala je poznata književnica Slavenka Drakulić.

– Nekoliko stvari treba biti svjesna svaka osoba koja se pokuša umjetničkim djelom obračunati s teškom ratnom prošlošću bivše Jugoslavije, rekla je autorica u svojem komentaru u britanskom Guardianu.

Kao prvo, upozorava S. Drakulić, ljudima je nakon rata teško prihvatiti vlastitu ulogu u njemu. Srbima je dugo trebalo da se suoče s vlastitom ulogom agresora. Proći će još mnogo godina do dolaska neke nove generacije koja neće biti opterećena ideologijom. A dok tako ne bude, iz Srbije će stizati prijetnje Angelini i drugima koji se dohvate sličnih ratnih tema.

Drugi problem koji Slavenka Drakulić ističe generalno je neprijateljstvo prema strancima koje se javlja u ratnih žrtava, a zbog kojeg su Angelinu napadali i u BiH. S jedne strane, tu je vjerovanje da osoba koja nije sama preživjela ratne strahote, ne može spoznati istinu o njima, a s druge ideja da se američki narod zabavljao dok je bosanski krvario. Zbog toga, karikira Drakulić, ispada da Angelina nema pravo snimiti film o masovnim silovanjima ako sama nije bila silovana.

Spisateljica podsjeća da je i ona proživjela teške optužbe nakon objavljivanja knjige “Kao da me nema” o masovnim silovanjima tijekom rata u BiH. Američkoj zvijezdi zato poručuje da prijetnje, ali i teatralne javne zahvale dijela Bošnjaka primi “sa zrnom soli”. Jer radi se o lokalnoj politici.

Komentara 59

CO
colonia
16:40 19.02.2012.

Slazem se sa gosp. Drakulic.Dobar komentar !

SO
Somelier
16:46 19.02.2012.

Od kada je nova vlast , četnici se sjatili u Hrvatsku. Čolić, Drakulička i bog zna koliki još. Milena Zajović, daj pitaj Drakuličku da kako to da cijelo vrije radi protiv Hrvatske a drago joj doči ovamo.

VE
velikazmija
16:40 19.02.2012.

srpska tlapnja zašto drugu polvicu tog braka srbu prihvaćaju odnosno brada pitta--

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije