Naslovnica Kultura Glazba

Sjajni domaći pjevači i orkestar pod vodstvom maestra Bareze

Najduži i potpuno zasluženi pljesak na otvorenoj sceni osvojio je tenor Domagoj Dorotić nastupom nabijenim emocijama u ulozi Lenskog
15. studenoga 2014. u 12:32 2 komentara 826 prikaza
Onjegin
Foto: Mara Bratoš

Novo vodstvo zagrebačkog HNK, koje zbog birokratske procedure još uvijek utjelovljuje samo intendantica Dubravka Vrgoč, ima razloga za zadovoljstvo nakon prve ovosezonske operne premijere.

Evgenij Onjegin Petra Iljiča Čajkovskog, u scenskoj kreaciji poljskog redatelja i kostimografa Michala Znanieckog za koju je scenografski okvir postavio Luigi Scoglio, nagrađena je velikim pljeskom publike koja je do zadnjeg mjesta ispunila kazalište.

Nikša Bareza Zašto nam trebaju operne predstave poput Boitovog Mefistofelea? Bareza: Faustovu je dušu spasio Bog, našu može samo kultura Nikša Bareza Nikša Bareza Nijedan posao nisam dobio preko natječaja razgovor Michal Znaniecki Od ljudskih dodira branimo se webom

Redatelju je, doduše, iz publike upućen i poneki "buuuu", vjerojatno zbog bazena s vodom u kojem se odvija finale opere i modernistički razlomljene koreografije Diane Thocharidou, no predstavi se ne može zanijekati vrlo inteligentan pristup sintezi Puškina i Čajkovskog, kao ni vizualna atraktivnost u kojoj važnu ulogu imaju projekcije i svjetlo Bogumila Palewicza.

Oko glazbene izvedbe nema spora: pod ravnanjem maestra Nikše Bareze zablistao je čitav orkestar, a domaća pjevačka postava svima može biti na ponos.

Ljubomir Puškarić kao Onjegin, Valentina Fijačko kao Tatjana, Jelena Kordić kao Olga, Luciano Batinić kao Gremin, Željka i Neda Martić kao Larina i Filipjevna, Ladislav Vrgoč kao Triquet, svi su oni odreda ostvarili uvjerljive nastupe, a karakterom svoje uloge i emocijama nabijenim nastupom najviše srca publike osvojio je Domagoj Dorotić kao Lenski zaradivši i uvjerljivo najduži i sasvim zasluženi pljesak na otvorenoj sceni.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • Neba:

    G. Pofuk, prvo me čudi da kazete poneki bu, jer se bukanje itekako čulo; vjerojatno vas dobro plaća gđa. Vrgoč za ovakve dezinformacije. Da, istina je da su domaći pjevači na sceni, konačno, ali zašto ne kažete koliko ih je ... prikaži još! stvarno iz HNK: u glavnoj ulozi umjesto Adele Golac Rilovac, gošća iz Splita Valentina Fijačko, gošća u ulozi Olge Jelena Kordić (Olga), gošća Neda Martić kao Filipjevna, gost Ljubomir Puškarić u ulozi Onjegina i Ladislav Vrgoč gost u ulozi Triqueta. Od šest glavnih uloga, 4 izvan HNK! ali tješimo me barem su naši pjevači. A druga stvar nije zbog birokratske procedure gđa. Vrgoč jedina predstavnica uprave HNK, nego zbog svoje volje i želje, tj. zbog svoje manipulacije s izmjenama i dopunama Statuta.

  • IvanXXIII.:

    Ima mnogo načina "fine korupcije" kojom se kupuje javni glas, zar ne, g. Pofuče? Ako već prenosite "sociologiju predstave" (njezin društveni učinak), zašto je krivotvorite? Zar samo zašto putujete po svijetu u neceru g.Vrgoč? Koga Vi varate, osim sebe?