Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi performans

Siniša Labrović poziva predsjednika da ga poljubi u guzicu

Lovro Domitrovic/PIXSELL
14.06.2023.
u 13:00

Poznati performer pozoiva sve predjednike, od onog države, Sabora i Vlade do predsjednika kućnog savjeta

Siniša Labrović priprema jedinstven uvod u festival Perforacije, a naslov njegovog novog performansa glasi " Poštovani gospodine predsjedniče, možete me poljubiti u guzicu".

Cijenjeni performer ovog će puta spremno, u iščekivanju predsjednika, stajati u Muzeju grada Zagreba u utorak 20. lipnja od 18 do 20 sati. "Predsjednik" se, kaže Labrović, ovdje pojavljuje metaforički i namjerno u muškom rodu te se odnosi na čelne osobe države, gradova, županija, ministarstava, ali i svih ostalih institucija, a ovaj ritualni i simoblički čin Siniša Labrović posvećuje svom prijatelju Vladimiru Matijaniću. Umjetnik koji je poznat po svom klečanju pred Gradskim poglavarstvom Zagreba u performnsu Hodočašće svetom Milanu, perfomance Milimater posvetio je Hrvatskom saboru, ali i primjerice u Zadru prosjačio objave na društvenim mrežama, iznova progovara o moćnicima u našem društvo.

Štoviše, početak njegovog obraćanje glasi: "Poštovani gospodine predsjedniče, dozvolite mi da Vam se obratim i pozovem Vas na zajedničku izvedbu performansa. Vaše zasluge za cjelokupni procvat Republike Hrvatske neprocjenjive su. Školstvo, ekonomija, sport, politika, demografija, znanost, umjetnost, društvo, cjelokupni naš život bez Vašega truda, znanja, požrtvovnosti i nesebičnoga vodstva ne bi ni blizu bili na ovako visokoj razini. Nije nužno da ste bili ili da jeste predsjednik Republike ili Vlade, Akademije, Sabora ili Ustavnoga suda, dovoljno je i predsjednik udruge, političke stranke, upravnoga odbora, gradskoga vijeća, nekog savjeta, makar i kućnoga..."

Dakle mnogi su pozvani na performans koji istražuje "važnost rituala za društvo i kulturu, religije, čak civilizaciju".

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Stradun
Stradun
13:54 14.06.2023.

Mi bi rekli u Dubrovniku : "Nisu mu svi doma."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije