Naslovnica Kultura Kazalište

Sestra i brat iz Našica skrojili 'Legendu Ružice grada' u Komediji

Potpisuju Andrea Kopri Lončarić i Dean Kopri, režiser je Robert Bošković
08. svibnja 2015. u 13:57 0 komentara 594 prikaza
Andrea Kopri Lončarić i Dean Kopri
Foto: Arhiva obitelji

Rođenje svakog novog hrvatskog mjuzikla događaj je vrijedan pažnje, a praizvedba mjuzikla "Legenda Ružice grada" u zagrebačkoj Komediji još je posebnija jer iza ovog projekta stoji velika skupina mladih ljudi. Autori i glazbe i libreta su sestra i brat iz Našica Andrea Kopri Lončarić i Dean Kopri.

– Na mjuziklu sam počeo raditi s dvadeset godina, a sada kada je mjuzikl na sceni imam dvadeset i osam godina – kaže profesor glazbe Dean Kopri.

S četiri godine starijom sestrom, također profesoricom glazbe, Kopri je najviše energije potrošio tražeći sponzore i umjetničku ekipu koja bi stala iza zahtjevnog mjuzikla. Sada kada je "Legenda Ružice grada" prikazana u Komediji vidljivo je da je tu riječ o profesionalno skrojenom i izvedenom glazbeno-scenskom djelu.

– U glazbi nismo imali uzore. Oslonili smo se na glazbu koju sami slušamo, dozvolili smo si povremeno i žešći zvuk, a u orkestraciji je prisutna i srednjovjekovna glazba u skladu s temom mjuzikla – rekao je Kopri. A tema je vezana za 14. stoljeće, gradnju Ružice grada i tragični sukob ljudskog i vilinskog svijeta. Nakon praizvedbe sestra i brat mogu odahnuti. Redatelj Robert Bošković napravio je dobar posao s brojnom izvođačkom ekipom u kojoj su se gotovo svi isticali odličnim pjevanjem i uvjerljivom glumom.

U ulozi Ružice primadonski je nastupila Komedijina solistica Danijela Pintarić čiji je skladni partner bio Maksim Hozić. Boje negativaca branili su Bojan Jambrošić, koji je morao puno više glumiti nego pjevati, i scenski odlična Lara Antić kao spletkarošica Manda. Među brojnim solistima treba pohvaliti i Ines Mlinarić Stakić kao Glavnu vilu te odličnu glumu Gordane Šimić kao babe Jace i Jane Pogrmilović kao trudnice. Iskazali su se i svi koreografi, naročito Dolores Bugarin koja je bila zadužena za vilinski svijet, scenografi, kostimografi...

Vizualni i glazbeno atraktivna koprodukcija Komedije, studija Kubus i glazbene skupine Ri-dance iz Rijeke sljedeće sezone trebala bi ostati na redovnom repertoaru zagrebačkog kazališta. S pravom. Doduše, ima tu mjesta za kraćenje predstave, ali i za dramaturško uređivanje pojedinih likova, napose Vlastelina.

>> Premijera veselog krimića sa škarama u kazalištu Komedija

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.