Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVJEROJATNO Rock je rođen 1965. u Londonu (!), tvrdi BBC-jeva serija

Sedam razdoblja rocka

Rock nije postojao dok The Who nisu otprašili 'My Generation'
import
23.09.2008.
u 12:04

Poklonici rock glazbe koji o njenoj polustoljetnoj povijesti znaju barem ono elementarno, nemalo su se iznenadili kada su u prošlog petka prikazanoj prvoj epizodi serije “Sedam razdoblja rcka” čuli kako je rock rođen 1965. u Londonu, pjesmom „My Generation“ grupe The Who.

Elvis se vjerojatno okrenuo u grobu, a Chuck Berry pao sa stolca. Nova teorija, pokušaj krivotvorenja povijesti ili nešto treće? Čini se ipak da je riječ tek o pokušaju da se puno puta ispričana priča osvježi nekim drugačijim naglascima.

Nastao u zajedničkoj produkciji britanskog BBC-a i američkog VH-1, „Sedam razdoblja rocka“ prigodom premijernog prikazivanja poprilično je kritiziran upravo zbog te prve epizode i potpunog ignoriranja pionirskog razdoblja rocka, započetog, i ptice na grani to znaju, u prvoj polovici 1950-ih uz Elvisa Presleya, Billa Haleya, Ikea Turnera, Chucka Berryja... Višedesetljetnu pretpovijest da ne spominjemo.

Epizode serije prikazivane u Britaniji i u SAD-u donekle su različite, a najveća je razlika baš u prvoj. U nas prikazana „Moj naraštaj: Rođenje rocka“ američka je inačica s naglaskom na grupu The Who, dok su isti događaji u britanskoj verziji prikazani kroz prizmu lika i djela ovdje potpuno zaobiđenog Jimija Hendrixa. U njoj je, pak, trenutkom rođenja rocka proglašen dolazak Hendrixa u Britaniju 1966.g. Dakle, ista serija, dva različita kontroverzna tumačenja!

No, ne želimo li biti nepotrebno oštri, priznat ćemo kako je serija napravljena odlično - atraktivno montirana, bogata arhivskim materijalom i relevantnim sugovornicima. Također, pretpostavimo da ova priča o rocku nije zamišljena kao konačna riječ, nego kao jedan od priloga stvaranju i utvrđivanju slike, a „nova teorija o rođenju rocka“ nije sasvim besmislena.

Naime, teoretičarisu se očito poigrali pokušajem razgraničenja između „rock’n’rolla“ koji bi pripadao ranijem razdoblju i onoga „rocka“ što se otrgnuo izravnom utjecaju bluesa, countryja i popa. „My Generation“ The Whoa imao je taj duh, ali je bio „novi izraz“. Ne računamo li zanemarivanje soula, countryja, disca, rapa i drugih ogranaka s kojima se rock druželjubivo i presudno prožimao, „novotarije“ u ostatku serije neće biti toliko radikalne.

Povijest heavy metala bit će predstavljena kroz priču o Black Sabbathu, Beatlesi će biti smješteni u kontekst stadionskog rocka (kao njegovi pioniri), a s „povijesne“ distance bit će sagledan britanski indie rock.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije