Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakladništvo

Sa(n)jam knjige predstavlja "Epistolara" u Pragu

Dušan Karpatský
Arhiva VL
25.03.2011.
u 13:08

Češki kroatist i bohemist Dušan Karpatský objavio je izbor pisama koja s jedne strane svjedoče o suradnji, prijateljstvu i ljubavi, a s druge o književnosti

Veleposlanici Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i České centrum organiziraju u Pragu u utorak, 29. ožujka, predstavljanje knjige Dušana Karpatskog "Epistolar", izbor pisama koja je tijekom pedesetogodišnjeg rada prevoditelja i urednika primio od hrvatskih, bosanskohercegovačkih, crnogorskih, čeških, slovačkih i srpskih pisaca. Knjigu i autora predstavit će suizdavači Magdalena Vodopija (Sa(n)jam knjige u Istri, Pula) i Dragan S. Marković (University Press, Sarajevo), urednica i prevoditeljica Irena Wenigová (Prag), fra Marko Oršolić, direktor IMIC-a (Sarajevo), i gospodarstvenik Petar Marjanović (Prag).

Desetogodišnji prijatelj Sajma knjiga u Istri, češki kroatist i bohemist Dušan Karpatský objavio je izbor pisama koja su mu se kroz pedesetak godina radnoga vijeka nakupila u njegovu arhivu a za koja smatra da ne bi trebala zauvijek propasti, jer s jedne strane svjedoče o suradnji, prijateljstvu i ljubavi, a s druge o književnosti. "Epistolar" sadrži pisma 140 pisaca, većinom književnika, čija je djela Dušan Karpatský prevodio ili objavljivao kao urednik čeških književnih časopisa. Od hrvatskih pisaca tu su: Branko Belan, Ivo Brešan, Vladan Desnica, Ivo Frangeš, Ivan Golub, Vlado Gotovac, Ljudevit Jonke, Davor Kapetanić, Slavko Kolar, Miroslav Krleža, Vojislav Kuzmanović, Ranko Marinković, Tonko Maroević, Marijan Matković, Predrag Matvejević, Slavko Mihalić, Vlatko Pavletić, Pavao Pavličić, Nikica Petrak, Vojmil Rabadan, Ivan Raos, Andriana Škunca, Antun Šoljan, Nikola Šop, Dragutin Tadijanović, Saša Vereš, Igor Zidić…

Prvo predstavljanje netom izišlog "Epistolara", objavljenog zaslugom urednice Simone Goldstein, nakladnika Antibarbarusa iz Zagreba te sunakladnika Sajma knjige u Istri i University Pressa iz Sarajeva, bilo je u Puli 6. prosinca 2010. na 16. Sajmu knjiga, knjiškoj manifestaciji povodom koje je knjiga objelodanjena i festivala koji je Dušan Karpatský svojim višegodišnjim angažmanom zadužio i zavolio.

Komentara 1

RO
Robespierre
18:06 25.03.2011.

odmah je jasno u kojem dijelu svijeta zivimo - nigdje zena, sve mrki pisac do mrkog pisca!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije