Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Irski svećenički trojac “The Priests” s tvrtkom Sony BMG potpisali su ugovor za izdavanje albuma, vrijedan dva milijuna dolara

Sakralna glazba: I svećenici potpisuju milijunske ugovore

11.11.2008.
u 17:54

Eugen O’Hagan te njegov brat Martin i David Delargy novi su trio svjetske glazbene scene. “The Priests” kako se band zove, jasno govori o njihovom zvanju, svi troje su svećenici iz sjeverne Irske i zaljubljeni u glazbu.

Milijunska svota
I ništa ih to ne razlikuje od njihovih duhovnih kolega, ali ugovor vrijedan dva milijuna dolara koji su potpisali s glazbenom kućom Sony BMG, koja će 18. studenog izdati njihov album sakralnih pjesama i popularnost koju će im pružiti svjetske pozornice jer idu i na turneju, ipak čini bitnu razliku.

Neobičnost ovog poteza zacijelo potencira bajoslovan ugovor koji sigurno prije nije imao priliku potpisati nijedan svećenik, no takvi izleti u glazbene vode ni kod naših svećenika nisu nepoznanica.

– Nije to nikakvo revolucionarno otvaranje prema svijetu jer crkva je odavno izašla iz sakristije. U svakom slučaju to je lijep i svojevrstan način evangelizacije koja se može širiti svim prikladnim sredstvima, a glazba je jedno od njih. Uvijek sam govorio da tko pjeva dvostruko moli, a tko pjeva i svira čak i trostruko - rekao je don Anđelko Kaćunko, dodajući kako sam nije nekakav pjevač, ali je dugi niz godina pisao aranžmane za tambure.

- Bile su to uglavnom misne pjesme, pučke popjevke i ozbiljna glazba. U rocku se nisam i ne bi okušao jer ne volim takvu glazbu. Više sam klasično orijentiran, rekao bih BMV – Bach, Mozart i Vivaldi - duhovit je Kaćunko kojeg možda primjer svećenika iz Irske vrati na glazbeni put.

Duhovna hrana
A pioniri tzv. duhovne šansone kod nas bili su grupa “Žeteoci”. U svom izričaju imali su i primjese laganog rocka koji i nije najpoželjniji gost u liturgiji, a njihov član bio je i don Mijo Gabrić i danas blizak glazbi.

- Sve što je dobro u ovom vremenu u kojem je previše tvrde glazbe i niskih strasti podržavam. Duhovna glazba, a i svjetovna ukoliko nije trivijalna, glazbena su terapija. Sve što je dobro u glazbi kao i u sportu ocean je duhovne hrane koja liječi čovjekov duh - smatra don Mijo Gabrić.

I karizmatik Zlatko Sudac očito poznaje moć glazbe, pa će gostovati na humanitarnom koncertu Ane Rucner 27. studenog u Lisinskom. Mikrofon će sigurno primiti u ruke, no hoće li u njega zapjevati ili će samo blagosloviti publiku još je neizvjesno.

Čini se da su naši duhovnjaci složni u tome da glazba je potrebna i dobrodošla, čak i s njihove strane, ali isključivo ona koja pokreće i duh, a ne samo tijelo, kao što je slučaj, smatraju, s modernom glazbom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije