Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival knjige

Sajam knjiga u Puli otvorio pjesnik i prozaik Abdulah Sidran

Magdalena Vodopija direktorica sajma knjiga u Puli
arhiva VL
02.12.2011.
u 14:28

Direktorica sajma Magdalena Vodopija posebno je pohvalila regionalne nakladnike, osobito one iz Istre koji su u vremenima kada se knjiga obeščašćuje i prodaje po dvije kune na tezgama, proizveli vrhunske knjige

– Nisam prava osoba za otvaranje pulskog sajma knjiga, jer budućnost ne vidim optimistično – rekao je bosanski pjesnik, prozaik i scenarist Abdulah Sidran na otvaranju 17. pulskog festivala knjiga i autora ispred Doma hrvatskih branitelja.

– Ali, ako negdje ima nade, ima je među mladim umjetnicima koji otkačeno, iščašenim pogledom gledaju na sadašnjost, po čemu su slične i Bosna i Istra. U tim mladim ljudima vidim i spas za knjigu – rekao je Sidran podsjetivši masu okupljenih da su krajem 20. stoljeća stotine tisuća ljudi izgubile živote u ovim krajevima, a da su milijuni ostali bez domova. Sidran je spomenuo i da se u glavnoj temi sajma spominje identitet, a da je identitet delikatna riječ koja ga podsjeća na babušku.

– U velikoj babuški nalazi se još jedna babuška, a u ovoj babuški treća i tako dalje. Tako je i s identitetima – veli Sidran i ističe da ne smijemo robovati identitetima.

– Ni jedan veliki pjesnik i umjetnik nije htio biti najbolji samo u svom rodu, u svom selu, u lokalnom okruženju, da bude najbolji među Hrvatima, među Bošnjacima, među Srbima, nego je htio dokazati da je opunomoćenik neke sile i u drugim okruženjima i rodovima. I ja kao pjesnik želim da u meni ima i Italije, Istre, Hrvatske – poručio je Sidran.

A direktorica sajma Magdalena Vodopija posebno je pohvalila regionalne nakladnike, osobito one iz Istre koji su u vremenima kada se knjiga obeščašćuje i prodaje po dvije kune na tezgama proizveli vrhunske knjige, među njima i knjigu velike glumice rodom iz Istre Marije Crnobori "Životić". A Vojo Šiljak, voditelj otvaranja na kojem je briljirala istarska grupa Veja koja obrađuje tradicijsku glazbu,  istaknuo je velike godišnjice koje Pula neće prešutjeti i to 30 godina od smrti Miroslava Krleže, ali i pola stoljeća otkad je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu. – Starim koliko moram, pomlađujem se koliko mogu – citirao je Šiljak Andrića čiji je jubilej u Hrvatskoj imao jako slab publicitet, a čiji je opus i dalje tema raznih propitivanja i polemika.

Posjetitelje ovogodišnjeg sajma u Puli, koji traje do 11. prosinca (kada se dodjeljuju i Kiklopi), dočekuju velike novine. Izdavači su dobili puno veći prostor nego prije, nove su knjige odvojene od starijih izdanja koja su smještena u podrum, središnja je pozornica preseljena u drugu, prikladnu prostoriju. Iako je 2011. krizna izdavačka godina, pulski sajam knjizi je osigurao više četvornih metara.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije