Naslovnica Kultura Knjige

Rukopisi Tina Ujevića u virtualnome obliku

Publika je mogla vidjeti i pisma Ive Andrića Zdenki Marković, čije je mišljenje neizmjerno cijenio, a ona je bila njegova prva kritičarka
14. studenoga 2012. u 16:10 1 komentara 15 prikaza
Tin Ujević
Foto: arhiva

Više od 42 kutije rukom pisanih pjesama, proze, pjesničke proze, prijevoda, fotografija i dokumenata Tina Ujevića čuva se u Institutu za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe, a odabrani rukopisi izloženi su u vitrinama u sklopu Otvorenih dana HAZU, koji su završili jučer. Ujevićeva se ostavština pomno čuva od propadanja, zbog čega je uz pomoć Ministarstva kulture i Grada Zagreba polovica digitalizirana i dijelom dostupna preko mrežnih stranica HAZU. Najbitnije je bilo digitalizirati upravo njegove rukopise jer su jako oštećeni – kako je živio boemski, koristio se papirom koji mu je došao pod ruku. Kao skriboman, zapisivao je gotovo sve.

Ujedno su predstavljeni i rukopisi nobelovca Ive Andrića, među kojima je i 118 pisama Zdenki Marković, koja mu je pomagala oko književnih pitanja, kulturnih događanja, čak i prijevoda s poljskog. Ona je bila njegova prva kritičarka jer joj je svoje rukopise slao kako bi ih prva vidjela, a njezine je komentare cijenio. Ta su pisma objavljena još 1981. godine. Izložena su i Andrićeva pisma Juliju Benešiću, ali i ispovijest Ex Ponto.

U posljednjoj vitrini izloženi su rukopisi Petra Preradovića, koji su jako dobro očuvani. Izložena su pisma koja je Preradović pisao o Živku Bertiću, hrvatskom piscu iz Srijema, ali i pisma Ivanu Trnskome, koji je na temelju njih radio pripremu sabranih djela P. Preradovića.

Njega kose
BUDI DIVA
U Novoj godini zablistaj poput holivudske zvijezde: Kako uz male trikove do idealne frizure za najluđu noć

A1 izdvaja za Vas

  • EndemskaVrsta:

    Predlažem promjenu naziva HAZU u FOSILIANA! Zašto: zašto što je HAZU jedina 'akademija' u Europi koja se iscrpljuje u funkcijama a) elitnoga staračkog doma, b) provincijskog muzeja (zavičajne kuće retardinhosa sa Zrinjevca) i c ) parazitske 'ustanove' bez integriteta i ... prikaži još! časti! Umejsto da je, u godinama prijelomnih zbivanja u našoj zemlji i svijetu oko nje, bila laboratorij novih ideja - ona se samoizmjerila primanjem u članstvo nesvršenog učenika trgovačke škole iz Veeelikog Supermarketa!!! J .J. Strossmayer se obrće u grobu...