Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gogol Bordello nastupili u zagrebačkoj Tvornici

Romski punk dernek za pamćenje

gogol-txt.jpg
import
11.04.2008.
u 12:30

Pet godina nakon što su nastupili u Močvari, Gogol Bordello se vratio u Zagreb, ovoga puta u dva dana ranije rasprodanu Tvornicu, na vrhuncu snage i pred mnogo brojnijom publikom, sve zahvaljujući posljednjem albumu „Super Taranta“. Za predgrupu su odabrali Skindred, koji su svojom mješavinom metala i reggaea podsjetili na srpski Eyesburn.

Bez puno priče, krenuli su žestoko sa mješavinom pjesama s pretposljednjeg albuma („I would never wanna be young again“) te posljednjeg kojeg i promoviraju na turneji. Od četrnaest stvari s posljednjeg albuma, GB su odsvirali jedanaest i dok su se redale pjesme, koje su odsvirane u puno bržem ritmu nego na albumima, poput „Wonderlust king“, „Zina Marina“, „Supertheory of Supereverything“, „Harem in Tuscany“, te stvarno koja rijetka sa prijašnjih albuma („Start wearing purple“) publika je neumorno plesala čas drmajući glavom na punk riffove, čas izvijajući bokove i ruke u zrak na „cigansku“ violinu.

„Ciganski punk“ bi bila najjednostavnija definicija onog što Gogolovci sviraju, no da je to tek uska žanrovska definicija, shvatite kada ih pogledate uživo. Divljanje po bini, gluma u pojedinim pjesmama („American Wedding“), konstantni kontakt s publikom i vrhunska atmosfera, samo su dio onoga što je Gogol Bordello u stanju napraviti. Nakon sat vremena svirke, vratili su se na bis u njima najkarakterističnoj osnovnoj postavi.

Dok bi drugim bendovima to bilo bas, gitara i bubanj, Gogolovcima je to violina, gitara i harmonika koji čine njihov jedinstven zvuk. Otvorili su drugi dio koncerta nešto sporijom „Alcohol“, odsvirali par stvari s prvog albuma za stare fanove te u furioznoj završnici od nekih pola sata odsvirali miks pjesama u jednoj i nakon dvosatnog „derneka“ potpuno raspametili Tvornicu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije