Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Roman u kojem je glavni junak protok vremena, a u njemu jedna kuća kojoj ni vrijeme ne može ništa

01. rujna 2021. u 13:18 0 komentara 82 prikaza
Foto: Arhiva Mozaik knjiga

"Moje ime nitko ne pamti. Istinu o tome ljetu nitko drugi ne zna.” Tako glase rečenice napisan na koricama uzbudljivog romama “Urareva kći” Kate Morton (Mozaik knjiga, urednica Aleksandra Stella Škec, prijevod Aleksandra Barlović, 149.90 kuna). To su riječi glavne junakinje ove knjige čija sudbine, teška i tragična, zapravo čitatelju ostaje skrivena sve do zadnjih stranica romana.

autobiografski zapisi Ripper nije obična rock-zvijezda. Tko ne vjeruje, dokaze će naći u ovoj knjizi

Priča počinje u ljetu 1862. godine kada skupina mladih umjetnika, okupljenih oko slikara Edwarda Radcliffea, odlazi na praznike u pitoresknu kući na obali Temze. Plan tih mladih ljudi je: biti zajedno, uživati i raditi, razviti svoju kreativnost i dati joj krila u okruženju kojem je glavno obilježje sloboda. Sam Edward sa sobom će povesti i svoju muzu, prelijepu mladu djevojku koja mu je model i koja, unatoč postojanju bogate zaručnice, postaje i ljubav njegovog života, žene uz koju želi izgraditi svoju budućnost. Na žalost, njihova priča završava tragedijom, okrutnim ubojstvom i nestankom vrijednih dragulja. Ona postaje glavni krivac, Edwardoe život je uništen.

No, to je tek jedan od slojeva  ovog romana satkanog oko kuće koja stoji na obali Temze, dok oko nje protiču stoljeća. Tako postoji i dio priče koji se događa za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali i onaj iz 2017. godine, kada se čini da će mlada arhivistica, očarana nalazom u jednom zaboravljenoj kožnoj torbi, naći put do konačne odgonetke svih tajni.

Nova knjiga Candace Bushnell Ima li seksa nakon šezdesete? Na sreću ima, samo se treba malo više pomučiti

Roman je to kojem je nemoguće odrediti žanr, jer u njemu ima i romantične ljubavi, baš kao i zločina, rata, duhova i mistike, ali i socijalnih razlika u britanskom društvu pri kraju 19. stoljeća. No, žanr ovog romana i nije bitan, niti se čitatelj time treba opterećivati. Dovoljno je uživati u vještini autorice koja ovdje priču gradi oko tijeka vremena i nevjerojatnog načina na koji su stvari u njemu povezane. Ta se vještina u prvom redu ogleda u realističnom opisu svih vremena u rukavcima ove priče, dok kuća ostaje ista, pomalo mistična. Zbog toga junaci ovog romana ostaju dugo u mašti čitatelja, a čini se na kraju kao da smo i sami bili u vrtu na obali Temze.

Gužve na graničnom prijelazu s BiH u Slavonskom Brodu
vrijede do 30. rujna
Nacionalni Stožer donio šest odluka. Provjerite koje su nove mjere na snazi
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.