Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
autobiografski zapisi

Ripper nije obična rock-zvijezda. Tko ne vjeruje, dokaze će naći u ovoj knjizi

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
1/2
29.07.2021.
u 14:17

U nakladi Frakture izdana je knjiga "45" Dubravka Ivaniša Rippera, frontmena benda Pips, Chips & Videoclips.

Mi rođeni u Zagrebu u šezdesetima 20. stoljeća po mnogočemu smo posebna grupa. Rat je bio dovoljno daleko, naši roditelji dovoljno situirani u socijalističkim okvirima, mi klinci posve sigurni u velikom gradu, čvrsto vezani uz kvartove u kojima smo odrastali. Još je Zagreb bio grad u kojem smo se igrali na ulicama, imali dovoljno livada koje su “glumile” prerije... Čini se iz današnje perspektive kao čista idila. No, ono što nas je oformilo kao ljude, a što je iz današnje pozicije konzumerističkog društva izgleda gotovo nestvarno, jest način na koji smo stjecali svoje mjesto među drugim ljudima: u zgradi, ulici, kvartu, školi, ekipi iz Kulušića... Tada je bilo važno što znaš, što si sve pročitao, kako razmišljaš, koliko si širok u svojim shvaćanjima, kakvu glazbu slušaš... To su bile osobne iskaznice iste moći kakvu danas imaju brendirana roba i najnoviji mobiteli. I ono još važnije te ti iskaznice nisu mogli kupiti mama i tata, iako su, naravno, “caltali”: tečajeve stranih jezika, lekcije iz violine ili klavira, baletne suknjice...

Ovo je jednostavno trebalo reći prije osvrta na knjigu “45” Dubravka Ivaniša, znanog i kao Ripper, pokretačke snage benda Pips, Chips & Videoclips. Zašto? Zato što doslovno svaka rečenica koju je ispisao u ovoj knjizi dokazuje sve teze iz uvoda. “45” (Fraktura, urednici Boris Greiner i Andrija Škare) zapravo su 45 autobiografska zapisa vješto kamuflirana u odgovore na pitanja koja mu obožavatelji najčešće postavljaju. Sam broj 45 nosi snažnu simboliku, na stare singl-ploče na 45 okretaja i minute jednog nogometnog poluvremena. Glazba i nogomet dva su čvrsta temelja Ripperova života i stvaralaštva, no u ovoj nevelikoj, ali sjajnoj knjizi čitatelj će pronaći i filozofije, i već spomenutog Zagreba, djetinjstva i mladosti, autorstva i klasične glazbe... ukratko obilje znanja koje nitko (osim onih upućenih) ne očekuje od čovjeka kojeg javnost doživljava kao rock-zvijezdu, autora himne Dinama koju znaju otpjevati čak i oni koji nikada nisu bili na nogometnoj utakmici, baš poput potpisnice ovih redaka.

"45"

Autobiografski zapisi;

Autor: Dubravko Ivaniš;

Fraktura, 129 kn

Komentara 1

AN
Anemija
16:58 29.07.2021.

A dobro, kad je Nives Celsius mogla napisati knjigu što ne bi i Riper.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije